Зареждане

3 незаменими ползи от черния шоколад

3 незаменими ползи от черния шоколад
Публикувано на: Декември 21, 2018 в 22:12 ч
Със сигурност някъде сте срещали да приспадат черния шоколад към суперхраните. Интересното е, че проучванията сочат, че именно той може да подобри здравето на вашето сърце, както и кръвното налягане заради противовъзпалителното и антиоксидиращото му съдържание. Дори подобрява настроението и понижава риска от хронични заболявания.

"Повечето експерти вярват, че причината се крие в химически съединения, наречени полифеноли, и по-специално - флавоноиди (растителни съединения, които действат антиоксидиращо и противовъзпалително." - това споделя Kristin Kirkpatrick, диетолог от Денвър.

Може би обаче целият образ на суперхрана е малко пресилен според Alan Aragon, хранителен съветник.

"Черният шоколад просто има някои полезни съставки, които влияят положително на здравето, ако се консумират разумно."

Умерено, иначе казано. Тъй като шоколадът може да даде много енергия (150-170 калории на 28 грама), намаляйки консумацията му, ще можете по-лесно да горите излишните калории и да свалите килограмите.

Но как да си похапваме по правилния начин? Търсете черен шоколад със съдържание на какао поне 70%. Колкото повече обаче, толкова по-добре. При по-ниско наличие, навярно ще попаднете на шоколад с всякакви други кремове, и пр. Aragon споделя, че е достатъчно по едно блокче със 77 калории на ден.

А сега започва интересното - подбрали сме три от най-големите ползи, които можете да извлечете от черният шоколад.


Черният шоколад ви дава магнезий


Знаете ли, че 68% от хората на земята не си набавят достатъчно магнезий? Важен елемент в над 300 процеса из тялото. Черният шоколад е сериозен източник на минерала. В 100 грама черен шоколад се съдържат около 228 милиграма магнезий - доста добър тласък към 400-те милиграма, които се препоръчват дневно.


Черният шоколад помага на сърцето


Тренирайки, натоварвате сърцето си, но благодарение на противовъзпалителните, подобряващи кръвното налягане, флавоноли (вид флавоноиди), които се намират в черния шоколад, той наистина може да помогне и с подобряване на здраве на жизненоважния орган. Това споделя Kirkpatrick.

Друго проучване сочи, че малко по-малко от 0.5 грама какаов флавонол два пъти дневно в продължение на две седмици води до подобрено функциониране на кръвоносните съдове, понижено кръвно налягане и подобрени нива на холестерол в организма. Същото проучване сочи, че хората, които са участвали в него, били под по-малък риск от сърдечни заболявания, инфаркти или смърт поради някоя от двете причини.


Черният шоколад е полезен и за мозъка


Флавонолите носят редица ползи за мозъка. Могат да подобрят функционирането на мозъчните клетки, да предпази някои по-уязвими такива и дори да даде тласък на възстановяването им. Всичко това засилвайки ефекта на защитните протеини.

Резултатът - навярно ще сте по-съсредоточени, ще мислите по-бързо и ще усетите подобрения в паметта.

Ползите обаче могат да бъдат и много по-сериозни: Флавоноидите в черния шоколад някой ден може да се използва и за лечение на Алцхаймер. Наскорошно проучване сочи, че има връзка между яденето на шоколад и понижения риск от психични заболявания.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес