Зареждане

10 стъпки към черния колан

10 стъпки към черния колан
Публикувано на: Март 11, 2010 в 12:45 ч
Снимка: ehowcdn.com

Тренирането за черен колан не е лесна задача. Нужно е отдаване и много работа. Повечето бойни изкуства обикновено изискват от 3 до 5 години за да се стигне до черен колан, например таекуон до. В тази статия са разгледани 10 точки, които ще ви придържат фокусирани и мотивирани по пътя към черния колан.

1. Фокусирайте се в първите стъпки
Не гледате ли прекалено далеч? Много важно е да не изпускате основите по пътя си. Трябва да тренирате най-важните и основни неща постоянно. Отделяйте време за основните техники, които са ви били показани в началото - да имате безупречна база е много важно при всички бойни изкуства.

2. Слушайте тялото си
Ако смятате, че не се раздавате на 100% в тренировките и се чувствате отпаднал, вероятно това е защото претернирвате. А може и да е защото тялото ви реагира на различни стресови активатори. Такива могат да бъдат преработването, лоша хранителна диета или дори емоционален стрес. Върнете се крачка назад и вижте какъв е начина ви на живот.

3. Правете това, което ви харесва
Да се намирате в среда, в която се чувствате добре е много важна част от това да останете мотивирани до черния колан. Ако сте от тези, които се забавляват на спаринга и се пускат на състезания, а групата в която тренирате набляга предимно на форми, е нужно да направите някои промени. Може да предложите и на инструктора си да прави повече спаринг (винаги подхождайте с уважение към вашия инструктор) или може да смените залата.

4. Представете си постижението
Представете си как ще се чувствате след тренировката. В позитивен начин си представете как приключвате тренировката с бавно дишане, доволни от това, че сте постигнали максимума си. В дългосрочен план си представете как слагате черния си колан и получавате уважението на треньора си.

5. Надвийте изкушението на мързела
Единствения прост факт е, че трябва да запомните, че черния колан се постига след много упорити тренировки и отдаване. Трудно е когато е лято и стоите у дома си и не ви се излиза на горещото, както и тогава когато е студено, а на вас ви се стои на топло. Противодействайте на това изкушение. Колкото повече тренирате, толкова по-добри ще ставате.


6. Поставете си достижими цели
Дали това ще бъде някой допълнителен километър при тичането или допълнителен рунд в тренировките, е важно целите да бъдат постижими. Може да си направите и списък с пет цели, които искате да постигнете в близките 6 месеца. Придържайте се към прости неща.

7. Отърсете се от старата си програма
Може да сте в такава ситуация, че да се отегчавате от тренировки. Ако тренирате два-три пъти в седмицата и все още не виждате напредък или не сте толкова развълнуван, то вероятно случаят е такъв. Разнообразете тренировките си, направете например някоя крос тренировка или кондиционна тренировка, а може да се допитате и до опитен треньор.

8. Наблюдавайте прогреса си
Трябва да си задавате през известно време въпроса "Напредвам ли?". Понякога сте в застой при тренировките си точно поради липса на прогрес. Трябва да намерите разликата между това, какво чувствате в момента и как бихте искали да се чувствате, а след това да направите необходимите промени.

9. Планирайте тренировката си седмично
Ако искате да стигнете до черния колан, трябва да тренирате минимум по 5 часа седмично. Ако знаете, че в определена седмица няма да успеете да отидете на тренировка, намерете друг начин да я замените.

Може да направите 20-минутна тренировка за подобряване на техниката преди да отидете на работа. Така тренирате и разумът си на съответните техники, които са ви нужни.


10. Подсилвайте водещата си причина
Каква е главната причина да тренирате? Отношението, което трябва да имате, е хубаво да ви кара да сте отдадени не защото така трябва, а защото така искате. За да постигнете черния колан, трябва да тренирате много, да правите жертви и да поддържате огъня на желанието постоянен.


Автор: Pete Mills
Превод: MMA България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес