Зареждане

Ползите от тренирането на открито през студените месеци

Ползите от тренирането на открито през студените месеци
Публикувано на: Ноември 14, 2020 в 15:17 ч
Преминаването към по-студено, зимно време често ни кара да се чувстваме летаргични и възпира мотивацията ни да излезем навън.

Но преди да се скриете под завивките или да се сгушите парното, за да гледате любимото си шоу, нека ви запознаем с ползите от тренировките на открито при студено време.

Освен че помага за предотвратяване на потенциално наддаване на тегло през зимата, упражненията на открито при по-студено време имат многобройни ползи за здравето. Средното наддаване на тегло през зимата варира от 2 до 5 килорама.

Докато мнозина избягват студа, зимните тренировки на открито са чудесен начин да поемете малки дози слънчева светлина. Слънчевата светлина може да помогне за подобряване на настроението и да помогне с приема на витамин D, според Американската сърдечна асоциация (AHA).Зимните упражнения повишават имунитета през сезона на настинката и грипа. Няколко минути на ден могат да помогнат за предотвратяване на прости бактериални и вирусни инфекции, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Вижте също: Вим Хоф и неговия метод да бъдеш свръхчовек

Треперенето, механизъм за производство на топлина, също изгаря значително количество калории. Проучванията показват, че хората изразходват пет пъти повече енергия, когато треперят, в сравнение с времето, когато си почиват.

Освен самата тренировка, проучванията показват, че когато сте навън в студено време, може да трансформирате белите мазнини, по-специално мазнините по корема и бедрата, в бежови или кафяви мазнини, изгарящи калории.

Целта на кафявите мазнини е да изгарят калории, за да генерират топлина.

Кафявата мазнина често се нарича "добрата" мазнина, защото помага да се изгарят, а не да се съхраняват калории. Обикновено се среща в зони около шията и бъбреците.


Повече за това споделя Наталия Галифианакис, клиничен асистент по биология в Нюйоркския университет.

„Кафявата мазнина всъщност може да създаде топлина“, казва Галифианакис. "Кафявите мастни клетки, вместо да използват калории за производство на енергия, те използват калории за производство на топлина."

Един от сигналите за активиране на кафявите мазнини са физическите упражнения.


Освен че прави нови кафяви мазнини, защото човешкото тяло тренира, генерирането на кафява мазнина също се увеличава, защото някой тренира в студеното време, обясни тя.

"Кафявата мазнина може да се активира от студ", каза Галифианакис. "Хроничното излагане на студ активира вашите кафяви мастни клетки."

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, показва, че хората имат повече генетични маркери за кафява мазнина през зимата, отколкото през топлите месеци. Това може да сигнализира за малко повече изгаряне на калории през зимата, тъй като тялото се самоизолира.

„Повишаването на кафявата мастна тъкан би било отлична защита срещу затлъстяването. Това би довело до изгаряне на допълнителни калории от тялото, вместо да ги превърне в допълнителна мастна тъкан“, казва авторът на изследването д-р Филип А. Керн .

Докато студеното време може да възпира някои от физическата активност на открито, тренировките в студа имат няколко предимства пред тренировките с по-топло време.

Няма топлина и влага, които да ви пречат при по-студено време. Зимният студ може дори да ви накара да се почувствате будни и ободрени, според AHA.

В студа тялото ви може да регулира температурата си малко по-добре. Това означава, че често можете да спортувате по-далеч или по-дълго; следователно, потенциално можете да изгорите още повече калории, според AHA.


Упражненията при екстремни температури, горещи или студени, показват способността да подобряват издръжливостта и психологическото предимство. Важно е обаче да сте наясно с потенциалните рискове и правилните предпазни мерки, преди да излезете.

Клиниката Mayo предлага многобройни съвети за поддържане на безопасност по време на вашето упражнение за студено време:

Подготовката за студени срещу топли тренировки се различава. И двете изискват правилно хранене и хидратация. Въпреки това, при по-топло време тялото ви ще се "климатизира" или ще се адаптира към топлината, докато тялото ви не прави това за студа, според д-р Джонатан Финоф, медицински директор в Центъра по спортна медицина в клиниката Майо.

Тялото ще свива кръвоносните съдове по-енергично и по-рано, както и ще започне да трепери по-рано в студено време. Слоевете дрехи са особено важни при подготовката за упражнения в студено време, различаващи се от топлото време.

"Можете да свалите слой, ако започнете да се изпотявате и да се прегрявате, и да ги поставите отново, ако ви стане твърде студено. Не можете да свалите достатъчно дрехи в жегата, когато сте изложени на риск от свързани с топлината заболявания, като например топлинен удар ", казва Финоф.

В зависимост от това колко е студено и колко е изложена кожата на човек, хипотермията може да се превърне в проблем, според професора по кинезиология д-р Дейвид Конрой.

Тези, които страдат от астма, също трябва да са наясно с рисковете от по-студеното време. Студеният, сух въздух може да навреди на белите дробове и може да предизвика астматичен пристъп, според Финоф. Решение е да тренирате с шал, бъф или бандана пред устата, за да затопляте, а и за да овлажнявате въздуха по този начин. Освен това избягвайте да влизате директно на топло, преди да сте нормализирали ритъма на дишането си.

Важно е да пазите и главата, която често се изпотява, затова задължително тренирайте с подходяща шапка, която изолира потта и не пропуска вятър.


Тези с медицински състояния трябва да се консултират с лекаря си, за да преразгледат всички специални предпазни мерки въз основа на тяхното състояние или техните лекарства.

Упражненията на открито са почти винаги добра идея, стига да се подготвите адекватно за екстремни температури.

Повече за това как студът може да бъде ваш приятел и да ви помогне в това да бъдете по-здрави, може да научите от "Ледения човек" Вим Хоф и неговия метод.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес