Зареждане

Дишането и тренировките с тежести

Дишането и тренировките с тежести
Публикувано на: Март 9, 2015 в 09:26 ч
Източник: wikimedia.org
Правим го всеки ден, дори в момента. Но малко хора отделят внимание на правилното дишане, което често се пренебрегва.

Мускулите ни се нуждаят от кислород, затова е добре да научим някои основни техники на дишането. Лесно е да се каже, но в действителност много от трениращите задържат дъха си или дишат неравномерно. По време на тренировки това може да доведе до травми. Правилното дишане в действителност може да ви помогне да направите още няколко повторения, което повишава качеството на тренировката.


 
 

Дишане преди тренировка

 
Представете си предстоящата тренировка и забавете малко дъха си, така че да можете да го контролирате. Бавното и дълбоко дишане ви помага да свържете тялото с ума и усилва кръвопотока в белите дробове. Така и сърцето започва да изпомпва повече кръв до крайните артерии и да доставя кислород в цялото тяло.
 
 

Дишане по време на тренировка

 
Вдишването и издишването са много важни по време на тренировка. Най-просто казано: винаги издишвайте при усилие. Например когато вдигате лоста от лежанка, издишвате при вдигането и вдишвате при контролираното му спускане обратно. Когато правите набиране, издишвате при вдигането нагоре и вдишвате при свалянето надолу. Правилното дишане по време на натоварване може да предотврати контузии като херния, разширени кръвоносни съдове и високо кръвно налягане, което може да докара и припадък. 
 

Дишане между сериите

 
Максималното вкарване на кислород е целта между сериите. Но колко точно да починем между тях, за да се отдадем на дълбоко дишане? Отговорът е лесен - вслушвайте се в тялото си. В края на серия с тежки килограми, ще дишате доста тежко. Между тези серии ви е необходимо по-дълго време за да нормализирате дишането си. Започнете следващата серия, когато дишате нормално.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес