Зареждане

Мозъчните травми в бойните спортове - опознайте опасностите

Мозъчните травми в бойните спортове - опознайте опасностите
Публикувано на: Ноември 6, 2014 в 23:09 ч
Има спортисти, които след като получат няколко мозъчни сътресения, стават много по-податливи на главоболия и други подобни симптоми на сътресение, дори при получаването на леки удари.

Доста често магнитно-ядрения резонанс не показва нищо обезпокоително при такива случаи, но въпреки това трябва да се избягват тежките спаринги. В действителност все повече хора отричат тежките спаринги, както наскоро се изказа и ММА боецът Martin Kampmann. Тежките спаринги не допринасят толкова за подобряване на спортните постижения, а често могат да докарат по-тежки поражения от колкото истинския двубой.

Съществува тест, който може да покаже дали сте предразположени към бъдещо увреждане на мозъка. Той се прави чрез взимане на кръв. В нея се търси генът Apo E3. Именно той се предполага, че отговаря за деменцията или вече известната хронична травматична енцефалопатия.Не са известни много неща, които да намалят риска от мозъчно увреждане, ако сте във високорискова група.

Почивката е много важна, особено в първите дни след травмата. Трябва да се избягва подлагането на още удари, независимо дали става въпрос за спаринг, двубои и т.н. Много важно е да не се излага мозъка и на определени лекарства, наркотици и особено алкохол.

Добра практика е да се спазва диета с малко захари и много антиоксиданти, което значи много риба и зеленчуци. Д-р Бари Джордан, главен невролог в университета UCLA, който е провел много изследвания върху Apo E3, е тествал дали приема на коензим Q10 от боксьори ще намали мозъчните травми. В изследването си, той разделил на случаен принцип боксьорите в две групи.


Първата група приемала всеки ден Q10, а другата група продължила с обичайния си начин на тренировка и хранене. Боксьорите били тествани преди и след изследването. Д-р Джордан забелязал, че боксьорите, които приемали Q10 показвали по-добри резултати в тестовете то тези, които продължили без.

Ако искате да разберете повече за нокаутите и мозъчните сътресения, хвърлете един поглед тук.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес