Зареждане

Нокаут и мозъчно сътресение

Нокаут и мозъчно сътресение
Публикувано на: Май 4, 2012 в 09:41 ч
Снимка: wikimedia.org

Често в бойните спортове се използват думите нокаут или сътресение.

Те обаче не са съвсем еднакви и е важно да се разберат тънките разлики между тях.

Моля не опитвайте да си поставяте диагнози сами, четейки интернет, при подобни травми. Ако сте зашеметен от удар, посетете лекарски кабинет. Дори и да не сте изпаднал в безсъзнание от силен удар, а само зашеметен известно време, това не означава че нямате получена контузия.

Какво причинява нокаута

Всички знаем какво представлява нокаута. В бокса се случва когато единия боксьор падне на земята и не успее да се изправи докато реферът отброява 10 секунди.

Но защо някои хора падат като чували, а други не?

Когато някой бива нацелен с нокаутиращ удар, черепът му бива разтърсен стабилно. Инерцията насъбрана в мозъка го кара да се разтърси и поблъска в стените на черепа.

Някои части от мозъка - обикновено малкия (церебулум) или продълговатият мозък - се блъскат вътре в черепа, което води до загуба на съзнание или двигателен контрол.

Въпреки че това понякога може да бъде сериозна контузия, в други моменти едва се усеща. Дори и да не сте нокаутиран от удара, това не означава че не сте получили травма или сътресение.

Какво е сътресението?

Сътресението се различава от нокаута по това че не е нужно да се загуби съзнание. Освен това може да включва части от мозъка, които не са близко гръбначния стълб.

С прости думи, сътресението е нараняване на пътечеките, които свързват различните части от мозъка. Това нараняване възпира ефективното преминаване на сигнали до наранените части на мозъка. Все още обаче няма много яснота от медицинска гледна точка по темата.

Опасното при този вид контузия е, че може да я получите и без да сте получили нокаут. Това е особено лошо при боксьорите, тъй като няма как да се установи мозъчна травма, освен ако не сте запознати със симптомите на сътресението.

На много боксьори им се налага да си почиант минимум 30 дни след като са претърпели нокаут. Но често след като сътресението не е съпроводено със загуба на съзнание, много състезатели могат да не си дадат тази почивка и да влошат травмата.

Много от смъртните случаи, свързани с мозъчно сътресение, се случват след второ сътресение, прекарано от някой, който още не се с възстановил от предходното такова. В последните години повечето професионални отбори се фокусират и върху възстановяването от сътресения.

Хокеистите претърпяват по-силни удари от всеки друг спорт и страдат от най-тежките сътресения. Понякога на професионални играчи им се налага да пропуснат цял сезон, заради симптоми на сътресение. Но рискът от вторично сътресение е много голям и опасен, така че тази мярка си има своето логично обяснение.

Професионалните боксьори, както и ММА бойците и други професионални атлети, имат няколко месеца между двубоите си. Това обаче не важи за много от бойните атлети на изток, като в Тайланд например, които се бият седмица след седмица за да преживяват. При тях се получават много често недиагностицирани сътресения.

Ако смятате, че сте претърпели сътресение наскоро, трябва да сте много внимателни и да избягвате допълнителни травми в главата.

Симптоми на сътресението

Симптомите са разделени на две групи: тези които се появяват веднага след травмата и такива, които могат да се появят няколко дни по-късно.

Симптоми, които се появяват веднага:
объркване
амнезия
главоболие
замаяност
пищене в ушите
гадене
объркана реч
умора

Симптоми, които се появяват дни по-късно:
проблеми с паметта и концентрацията
чувствителност към звук и шум
смущения в съня
раздразнителност
депресия

Използвайте защитна екипировка по време на спаринги. Тя не ви прави напълно защитени и безсмъртни, но намалява риска от опасни контузии.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес