Най-големият сайт за бойни спортове

       

Мио-фасциален масаж

Мио-фасциален масаж
Публикувано на: Октомври 13, 2010 в 11:35 ч

Започвали ли сте някога някога да тичате с болки в коляното или таза, но след кратка загрявка и лек стречинг всичко това да се почувства по-добре? Обикновено това е причината много от хората да започнат да тичат. За съжаление възпалените сухожилия могат бързо да се разгорят, ако тичаме няколко пъти в седмицата по няколко километра. MFR (Мио-фасциален масаж) техниките са добър начин да облекчите раздразнението след тренировка, а също може да помогне и за загрявка преди това. Има два начина за изпълняване на MFR техниките:

1. Цилиндър от пяна - Вероятно в някои фитнес зали сте виждали тези приспособления и сте мислили, че са за упражнения за корема, тъй като се изискват позиции, които натоварват коремните мускули, когато работите с този уред. Когато усетите пренатоварване от тренировки в някоя зона, може да използвате някое от следните упражнения:

Бедра - легнете настрани в поза за страничен планк, но поставете цилиндъра от пяна под бедрото си. Отпуснете тежестта на тялото на цилиндъра и се придвижвайте с ръцете си, така че да се търкаляте по него по цялата дължина от хълбока до коляното. Това масажира тази зона и може да бъде болезнено, ако сте се сковали там.
 

мио-фасциален масаж травми


Долна и горна част на гърба - това упражнение е страхотно! Търкаляйте се от долната част на гърба чак до горната, под врата. Това освобождава напрежението от целия гръб, а освен това ще натовари и коремните мускули, тъй като трябва да стоите балансирани през цялото време на движението. Отпуснете се и дишайте дълбоко докато търкаляте цилиндъра.
 

масаж на гърба против контузииХълбоци - седнете на цилиндъра от пяна и кръстосайте крака. Приведете се леко към страната на кръстосания крак и се отпуснете на точката, която чувствате най-натоварена в тази зона. Масажирайте по този начин всяка страна за около 1-2 минути докато масажа не стане приятен.

самомасаж против травми контузии


Средната част на гърба - поставете цилиндъра паралелно на гръбначния стълб и се придвижвайте напред и назад по гърба, така че да масажирате горните и долните му мускули. Правете този масаж за около 1-2 минути, отпускайки се и дишайки дълбоко.
 

миофасциален масаж самомасаж травмиЗа повече идеи за упражнения посетете Youtube.com и там потърсете "foam rollers" или "myofascial release" и ще намерите повече информация за други части от тялото.

2. Масажист - практикуващите MFR масажисти използват кокалчетата си, лактите или други методи за да освободят напрежението от сухожилията и тъканта. Понякога това е доста болезнен процес, но е забележително колко по-добре се чувстват мускулите, меката тъкан и ставите след един такъв масаж. Това се среща и под името "масаж на дълбоката тъкан".

Ето определение от учебник, как работи точно тази процедура:

"Мио-фасциалния масаж е терапия на меката тъкан, която се използва за третиране на нарушени телесни функции, придружени с болка и намален диапазон на движение. Това става чрез отпускане на стегнатите мускули, подобряване на кръвния поток там и стимулиране на рефлекса за разтягане на мускулите и покриващата ги фасция."

"Фасцията е компонент на меката съединителна тъкан, която поддържа и предпазва повечето структури в човешкото тяло, включително мускулите. Тази тъкан може да стане проблемна при някои заболявания, претрениране, травма, инфекция или неактивност, което често носи със себе си болки, напрежение в мускулите и намалено снабдяване с кръв. Макар че фасцията и мускулите покрай нея са цел на този масаж, той може да повлияе и на други тъкани, като съединителната например."

Хранителни добавки от нашия магазин


Надяваме се, че това е било полезно за вас. Ако усещате, че някъде сте се претоварили или че ви предстои контузия, опитайте този метод, но винаги е добре да се консултирате със специалист преди да направите каквото и да е.

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

3 стъпки за по-добро възстановяване

3 стъпки за по-добро възстановяване
След последното натоварване от тренировката отделете 5 минути за разпускане, като фоскусът трябва да е върху мускулите, които сте натоварили най-много.
Статии » август 21, 2012 (1)
цялата статия

5 храни за по-добър сън

5 храни за по-добър сън
В днешното забързано ежедневие, нещото, което не трябва да бъде пренебрегвано е добрият сън след тренировки.
Статии » януари 3, 2011 (6)
цялата статия
Мнения в Facebook