Зареждане

6 начина да подобриш ума си

6 начина да подобриш ума си
Публикувано на: Юли 12, 2012 в 18:31 ч
Снимка: wikimedia.org

Мозъкът ти не е само за мислене. Хвърлянето на топка, завиването на волана, целуването на приятелката ти - всичко това се контролира от мозъка. Ето защо е толкова важно да го запазваш в добро здраве.

Сигурно ще се запиташ как? Учените от известно време започнаха да разбиват кода. Наскорошни проучвания разкриват няколко мерки, които можеш да предприемаш редовно, за да си запазваш ума все така остър.

Яж за по-добра мозъчна функционалност

В наскорошно проучване, плъхове са преминали през лабиринт значително по-бавно, след като са били подложени на диета с много захар. Но добавянето на омега-3 мастни киселини ги предпазило от ефекта на захарта.

Предизвиквай се

Редовните мислени предизвикателства те карат да мислиш. Принципът е ясен - "Използвай го или го загуби!" Когато връзките между невроните са подсилени, стават по-лесни за използване.

Смени източника си на новини

Чувстваш ли се като роб на новинарските емисии всяка сутрин? Понякога пренебрегваме четенето, като алтернативен източник на новини, и по този начин цял мозъчен дял. Когато четем, концентрацията ни се развива, което пряко засяга жизненото стареене.

Отбягвай депресиите

Емоционалните нередности могат да доведат до химически дисбаланс в мозъка. Ако не се интересуваш в неща, които до скоро си обичал, допитай се до приятел дали е забелязал някаква промяна. Ако е, посети доктор - загубата на интерес към хобитата ти може да бъде симптом на клинична депресия. Домашна рехабилитация? Упражнения, подпомагащи баланса на химическия коктейл.

Запознай се с приемливата загуба на памет

Системи като хипокампуса, например, важни за паметта, остарявам по-бързо от други части от мозъка. Притеснен ли си? Направи сравнение по приятели на твоята възраст. Ако не си спомняш къде си паркирал колата си, а всички други си ги намират без проблем, това може да бъде добър знак, че има нещо нередно. Но ако ти, както и всички твои набори, трябва да запишете телефонен номер, за да го запомните, не се притеснявай.

Движи се, за да запомняш повече

Изследване, проведено през 2011, показва, че стриатумът, дял от мозъка, за който се вярва, че обработва спомените, е по-голям при баскетболистите, отколкото при хората, които не се занимават активно със спорт. Година редовно правене на аеробика може да увеличи размера на хипокампуса на възрастен човек до 2%.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес