Зареждане

6 начина за борба с болката

6 начина за борба с болката
Публикувано на: Декември 8, 2012 в 12:03 ч
Снимка: wikimedia.org
Много ветерани от войната имат нещо общо: техните хронични болки са ги довели до зависимост към различни болкоуспокояващи хапчета. Това е честно срещано явление. Над 41% от страдащите от хронични болки прекаляват с лекарствата си.

Но има и други начини за овладяване на болката.
 
"Обикновено най-разумното решение е да се почне от по-малко инвазивни методи и да се премине към по-инвазивни, ако болката не отшумява," казва д-р Питър Доршър от Майо Клиник във Флорида.

Тази статия няма цел да назначава лечение срещу дадена болка и не бива да служи за диагностициране, но може да ви помогне при избора ви на лекар и начин на лечение на определени оплаквания.
 

Лекарства без рецепта


"За някои остри болки лекарствата, които се продават без рецепта, често са напълно достатъчни," казва д-р Доршър. "Не става въпрос за болкоуспокояващите, които само притъпяват симптомите, а за противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен и асприин, които намалят подуването."

Тези относително безопасни лекарства могат да помогнат при някои остри спортни болки, свързани с разтягане на мускулни влакна или сухожилия, изкълчвания и навяхвания, а дори и при хронични болки като артрит.

Важно е да се запомни, че хапчетата не са лек, а предимно облекчават симптомите. Така че ако болката е налична 1-2 седмици при взимането им, най-добре се обърнете към лекар-специалист.

Упражнения и физиотерапия


"Почти всеки пациент с хронична болка има нужда от упражнения, като част от лечението му," казва д-р Стивън Ричаймър, ръководител на медицинския университет в Южна Калифорния. "Те ще заздравят тялото ви, ще смажат ставите, ще отстранят болката и ще спомогнат за отделянето на ендорфини - което също е малко разсейване от болката."
 

Акупунктура


Информацията около акупунктурата е доста смесена. Наскорошни проучвания от Cochrane Library потвърдиха, че тя може да се използва за да се облекчи напрежението в тялото, главоболието и мигрената за поне 3 месеца. Но при проучване от 2009-та на British Medial Journal става ясно, че при други главоболия и хронични болки тя дава минимален резултат.

"Реакциите на хората варират, когато стане въпрос за акупунктура, като начин за лечение на хрочнични болки," казва д-р Ричмайер. "Ако реагирате добре на акупунктурата, тогава определено си заслужава."

Психотерапия


Този метод може да облекчи болки, които протичат над 3 месеца. Хорничната болка е не само симптом за депресия, но може и да задълбочи вече съществуваща такава. Така че психотерапята може да помогне независимо дали болката е в главата ви или е следствие от контузия в залата.
 
"Много форми на хроничните болки се влошават от стреса," казва д-р Ричмайер. "Психолозите ни учат на овладяване на този стрес, учат ни на техники за релаксация и като цяло как да се очистим от стреса в телата си."

Интервенции против болка


Тази система от процедури може временно да промени начина по който нервите ви реагират на болката.
 
"Тези интерванции са минимални инвазивни процедури, които представлява прецизно поставяне на лекарства с тънка спринцовка на точно определени места, както и някои малки хирургични или лазерни операции," казва д-р Лаксмая Манчиканти, ръководител на сдружението на американеските лекари, които се занимават с подобни процедури. "Това не решава проблема перманентно, но може да ви даде седмици или месеци облекчение - фокусът му е повече върху поносимостта, отколково върху лечението."
 

Лекарства с рецепта


Ако имате интензивна и остра болка, например от счупена кост или след операция, докторът ви може временно да ви предпише малки дози опиати, като кодеин или оксикодон. След като болките изчезнат, с тези лекарства трябва дас е спре.

Но ако болката е чест спътник в ежедневието, това може да доведе проблем. Тези медикаменти се предписват при хронични болки и е трудно пациентите им да ги спрат. Това е причината те да са в допинг листа на много спортове, както и доста ММА бойци да изгарят на допинг тестове, уличени в тяхната честа употреба.

Затова превантивните или началните мерки са много повече за предпочитане, от инвазивните и по-сериозни, когато това е възможно разбира се.

Друг неспоменат метод за лечение и овладяване на болка, както и за по-бързо възстановяване е масажът.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес