Зареждане

Защо се нуждаем от антиоксиданти?

Защо се нуждаем от антиоксиданти?
Публикувано на: Ноември 17, 2011 в 09:04 ч
Снимка: wikimedia.org

pixabay.com
Какво представляват антиоксидантите?


Антиоксидантните добавки съдържат различни количества хранителни вещества и екстракти от растения, включително и бетакаротин, витамини С и Е, цинк, мед и магнезий. Освен че въздействат добре на здравето ти като цяло, антиоксидантите могат да ти помогнат при възстановяване от тренировка.

Какво точно правят?


Много натоварващи тренировки, продължително пушене, слънчево изгаряне, стрес и замърсяване. Всички тези фактори действат на тялото ти и увеличават производството на молекули, познати като свободни радикали, които вредят на клетъчната мембрана, нарушават ДНК-то и увеличават риска от заболявания, свързани със стареенето и рак. Има доказателства, че антиоксидантните добавки могат да те защитят от това, въпреки че някои проучвания съобщават, че хранителните добавки са по-малко ефективни от естественонабавените антиоксиданти. По-трудно ще бъде да се докаже, че ще ти помогнат с представянето в спорта обаче.

Кой трябва да ги взима?


Въпреки че не всеки е съгласен с него, Грег Марш съветва "Като се има предвид околната ни среда и стреса, на който сме подложени, всеки трябва да взима някакъв вид антиоксиданти." Те работят най-добре, ако се редуват, така че 10 дни можеш да използваш зелен чай, докато през следващите 10 - екстрат от семка от грозде, например.

Какво количество трябва да се приема?


"Европейският съюз препоръчва дневният прием на витамин С да бъде 60mg, докато витамин Е - 10mg," казва Анита Бийн. "Но това са количества, достатъчни да поддържат живот и много учени са съгласни, че са прекалено малки." Бийн заявява критично, че хранителните добавки не са заместител на правилното хранене. "Опитвайте се да ядете по 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Колкото е по-ярък цветът им, толкова повече антиоксиданти съдържат." Включвайки разноцветни плодове и зеленчуци в диетата си, ти си осигуряваш голямо разнообразие от антиоксиданти.


Кога трябва да се приемат?


Това зависи от добавката, която приемаш и ефектът, който желаеш. "Витамин С е най-подходящият антиоксидант за след тренировка, защото блокира кортизола, хормонът на стреса," казва Марш. Проучване, проведено през 2008, показва, че антиоксидантите са най-ефективни, когато се приемат с храна - плъхове, хранени с червено вино, заедно с месо, били с по-малко свободни радикали в храносмилателната система, за разлика от тези, които не приемали вино. Това доказателство обаче, не е заключително.

Витамини и минерали от нашия онлайн магазин


Причиняват ли някакви странични ефекти?


Има някои странични ефекти, свързани с прекомерната употреба на някои витамини, съдържащи се в антиоксидантните добавки - големите количества каротин могат временно да превърнат кожата ти по-оранжева, например. Също така, антиоксидантните минерали цинк, магнезий и мед могат да бъдат токсични в големи количества. Ако се придържаш към препоръчителните дози обаче, няма да имаш проблеми.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес