Зареждане

Повече енергия и сила с коензим Q10 и кордицепс

Повече енергия и сила с коензим Q10 и кордицепс
Публикувано на: Ноември 2, 2014 в 22:54 ч
Снимка: cncn.com
Независимо дали участвате в дълъг двубой или минавате през интензивен спаринг, важно е да имате достатъчно енергия, за да се представите добре. Не е важно как започвате срещата, а как завършвате. Затова се нуждаете от оптимално производство на енергия от клетките. Имате нужда от енергийните двигатели в клетките, митохондриите, да работят на пълно обороти.

Но при тежките тренировки и натовареното ежедневие, което имаме всички, случва се да издишаме. Щеше да е хубаво, ако имаше една по-малко въздействаща добавка, която да разбуди клетките и те да започнат да работят за вас.

Коензим Q10 (CoQ10) е част от цикъла за производство на енергия. Голямо количество от него е концентрирано в най-натоварените органи в тялото - мозъка, сърцето, черния дроб и панкреаса. CoQ10 помага на живота на клетката и действа като антиоксидант. С напредване на възрастта, или при интензивни и чести тренировки, CoQ10 в тялото ни намалява, което води до слаба работа на мускулите, умора и по-слабо фокусиран мозък и нервна система, както и разбира се бърза умора при тренировките. CoQ10 може да бъде изцеден от организма ни и при прием на различни лекарства, както и при прекарано дълго боледуване.Проучванията, които са правени с атлети, които използват CoQ10, показват подобряване на издръжливостта, по-добро окисляване на тиканите, по-добър антиоксидантен статус и ускорено възстановяване. Скорошно немско проучване сред мъжки атлети, показва увеличаване и на силата при прием на една разновидност на CoQ10 - убиквинола.

Дозите за подобряване на спортните постижения при здравите атлети варират между 150 мг до 300 мг CoQ10 от убиквинол.Други интересни и ефективни суплементи за повишаване на ефективността са билковите адаптогени. Един доста популярен такъв продукт, идващ от далечния изток, е гъбата кордицепс (на снимката горе). Според скорошни проучвания, приема на кордицепс синенсис може да увеличи приема на кислород от клетките до 40 процента. Освен това влияе благоприятно и на респираторната и сърдечно-съдовата система, но най-вече от спортна гледна точка се усеща като повече енергия и издръжливост. По време на интензивни тренировки спортистите са по-застрашени от грип и настинки през зимата. В зависимост от качеството на екстракта от кордицепс, дозите варират и могат да стигнат до 1000 мг на ден.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес