Зареждане

Соево мляко и стафиди срещу високото кръвно

Соево мляко и стафиди срещу високото кръвно
Публикувано на: Март 30, 2012 в 00:42 ч
Снимка: wikimedia.org

Шепа стафиди, поляти с чаша совео мляко, могат да вкарат кръвното ви налягане в граници. Според две скорошни проучвания излиза, че малки и простички промени в начина на хранене като това могат да имат особено силен ефект върху общото ви здравословно състояние.

В първото проучвание, изследователите открили, че хората които ядат шепа стафиди три пъти на ден, отбелязват спад в кръвното им налягане. Този ефект не бил наблюдаван при друга група от хора, които хапвали също така набързо бисквитки или солети.

Този ефект, който се появил след няколко седмици, вероятно се дължи на високто съдържание на калий в стафидите. Той е известен и от други изследвания с понижаващия си ефект върху кръвното налягане. Учените смятат, че фибрите от стафидите играят и важна роля в преборването на сковаността на артериите.

Второто проучване открива, че хората които приемат малко количество соеви продукти, също успяват да намалят кръвното си налягане. Изофлавоните в соевите продукти са познати с ускоряването на ензимите в тялото, което от своя страна води до разширяване на артериите, което пък води до намаляване на кръвното налягане. Чаша соево мляко съдържа десет пъти повече изофлавони от използваните в изследването, така че е лесно и полезно да добавите и това към своята диета.

Превантивните мерки са ключов фактор при борбата с високото кръвно налягане, което е рисково заради сърдечните заболявания, които идват от него. Така че защо вместо някое бързо хапване на бисквити или солети, не пробвате с малко стафиди и соево мляко?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес