Зареждане

Разбулване на диетичните митове

Разбулване на диетичните митове
Публикувано на: Ноември 8, 2012 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Около 55% от американците са с наднормено тегло, докато през 80-те години на миналия век са били само 33%. Друга смущаваща статистика е бумът на затлъстяване при децата между 80-те и 90-те - с цели 100%. Както цифрите показват, това е сериозен проблем, който не може да остане необелязан.

Какво все пак причинява тези ужасяващи статистики? Не сме ли в периода, в който все повече хора осъзнават колко полезен е природосъобразният начин на живот? И това е вярно, да, но много от нас не разбират точно как да живеят здравословно, особено когато стане дума за диети. Открий защо си качвал килограми, когато си искал да ги гориш.


Премахването на мазнините от диетата ще ти помогне да изгубиш тегло


Грешно

Разбира се, консумирането на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и обезмаслено мляко ще те засища, пълнейки те с по-малко калори, но много обработени нискомаслени или обезмаслени храни, като бисквити или замразени десерти, са с много високо съдържание на калории. Също така можеш да натрупаш няколко килца, ако ядеш големи количества нискомаслени, богати на въглехидрати храни като паста и хляб. Винаги преценяй порциите и броя калории, защото се зачитат.


Тренирирането 2-3 пъти в седмицата по 30 минути ще ти помогне да свалиш килограми


Грешно


Всякакво действие, колкото и каквото да е то, е по-добро от липсата на такова. Не казваме, че тренировките са излишни - наистина горят калории и са много полезни и за сваляне, и за поддържане на тегло, но докато умереното трениране е добро за здравето като цяло, ефектът му върху горенето на мазнини е не чак толкова голям.

Да го погледнем от друг ъгъл. Ако вървиш с умерена крачка в продължение на 30 минути, 4 дни в седмицата, ще извървиш около 10 километра за една седмица. На всеки километър изгаряш по малко по-малко около 50 калории. Това означава, че за тази седмица ще си изгорил около 500 калории. Тези 600 калории се равняват на по-малко от четвърт свален килограм - при условие, разбира се, че поддържаш приема на храна равномерен. Яж малко повече (все пак тренираш) и загубата ще е по-малка.


Ходенето е чудесен начин за сваляне на килограми


Вярно


Също като другите физически дейност, ходенето гори калории и може да ти бъде от полза при свалянето на тегло. Най-добре е обаче да правиш ходиш малко по-бързо, вместо да се шляеш. И, разбира се, колкото по-дълго ходиш, толкова повече калории изгаряш.

Стреми се към 10,000 крачки на ден (около 8 километра). Ако на всеки километър гориш около 75 калории, за един ден ще си изразходил цели 600 калории. Прави това всеки ден и ще изгаряш по около 4,500 калории или килограм-два седмично.


По-голямото количество протеини ще ускори растежа на мускулите


Грешно


Протеините имат важни роли в тялото - изграждане и поддържане на мускулите, създаване на кръвни клетки, производство на хормони и ензими, заздравяване на клетките на имунната система. Прекомерното им количество обаче може да се натрупа под формата на мазнини, също както и излишните въглехидрати и мазнини.

Общо правило: Всяко хранително вещество, съдържащо калории може да се натрупа като мазнини, ако се приеме в голямо количество. Най-доброто за трупане на мускулна маса са силовите тренировки, придружени от достатъчен прием на калории, включващи калориите от протеини.


Мога да ям яйца без да напълнявам


Вярно


Яйцата са полезни. Проучванията показват, че главната причина за сърдечните болести са наситените мазнини, а яйцата са с ниско съдържание на подобни мазнини. Яйцата също съдържат и малко калории (около 75 калории, ако е твърдо сварено и 110, ако са бъркани с чаена лъжица масло или олио). ЯЙцата са пълни и с много значителни хранителни вещества и антиоксиданти.

Американската сърдечна асоциация наскоро промени препоръките си и вече се споменава, че е добре да се яде по едно яйце на ден. Тайната в случая е да замениш бекона с плодове и хляб, както и да използваш леко зеленчуково олио вместо маргарин или масло при готвенето на яйцата.


Диетичните лекарства са добър начин за сваляне на тегло


Грешно


Някои диетични лекарства са одобрени от Хранителната и лекарствена администрация (Food and Drug Administration) за хора със затлъстяване - тези, които имат 30% повече от здравословното тегло или тези, които имат заболявания, свързани със затлъстяване, като високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол или диабет.

Лекарствата срещу затлъстяване, като Meridia (въздейства на мозъка, за да контролира апетита), и Xenical (блокира натрупването на мазнини в тялото), трябва да бъдат използвани само при желание за промяна на хранителните навици и ежедневното поведение.

Затлъстяването е хронично заболяване, което не може да бъде ефективно излекувано чрез краткотрайно лечение.


Нужни са ти витамини под формата на хранителни добавки, за да отслабнеш


Грешно


Добавките не правят чудеса, нито неутрализират влиянието на мазните, нискофибрени преработени храни. Не се надявай, че добавките ще те отърват от здравословното хранене. Можеш да си набавиш същото количество витамини, само чрез плодове и зеленчуци (които освен това са пълни с фибри, антиоксиданти и други вещества, които няма да си набавиш от таблетката). Въпреки това, ако обикновено на ден ядеш по-малко от 1,500 калории, трябва да приемаш мултивитамини и минерали като добавки.


Мога да ям мазни храни докато съм на диета


Вярно


Това е игра повече на психологията, от колкото на физиологията. Ако се откажеш от всички любими храни, те ще се превърнат в 'забранени' и следователно желанието да ги опиташ отново ще стане още по-голямо. Така че вместо напълно да се отричаш от някои храни, трябва да се научиш да ги консумираш с мярка.


Сега, след като вече се запозна с част от митовете и фактите, как ще започнеш да си променяш хранителните навици?


Подобри начина си на живот


Като за начало можеш да изхвърлиш всичката вредна храна от дома си и да я замениш с по-хранителни закусчици, например плодове, зеленчуци и ядки.

След това се опитай да увеличиш физическата си активност през деня. Например, можеш да спреш колата в дъното на паркинга и да походиш няколко стотин метра допълнително. Можеш също да се качваш по стълбите, вместо да ползваш асансьора - освен че е по-полезно, някой път се оказва и по-бързо и приятно. Малките неща като тези ще добавят няколко бройки към свалените килограми.

Откажи пушенето, хазарта, чревоугодничеството и други подобни пристрастяващи дейности. Изгради си хранителен режим за цялата седмица и се придържай към него.  ВКлючи някои от любимите си ястия като паста или пържола, но внимавай с порциите.

И накрая, пий много вода всеки ден. Това помага за регулирането на метаболизма и заздравява имунната система, освен че задоволява апетита. Пиейки повече вода, ще се чувстваш по-малко гладен.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес