Зареждане

Разбивачът на митове: Отслабване с джънк. Възможно ли е?

Разбивачът на митове: Отслабване с джънк. Възможно ли е?
Публикувано на: Ноември 12, 2018 в 09:36 ч
Привет на всички читатели на ММА България! Дойде време за развенчаването на поредния мит:
 
"Вярно ли е, че ако се храним с каквато и да е храна, дори и да е от типа на бургери, шоколад и т.н., но приемаме по-малко калории от дневната си доза, ще сваляме килограми?"

Щом чуят "диета" или "хранителен режим", повечето хора просто изтръпват. Причината е чисто психологическа - мисълта, че по някакъв начин ще бъдеш ограничен не е приятна за никого. Ето защо храненето от типа "aко се вписва в калориите (If it fits your macros - IIFYM)" набра такава популярност. Това означава, че можете да се храните с каквото поискате. Достатъчно е само да се вписвате в калорийната си норма и пак ще сваляте килограми. Звучи страхотно, нали?

В този ред на мисли, отговорът на въпроса е: "Да, вярно е."

Но защо тогава такава популярност придобива здравословното хранене, щом всичко би могло да бъде толкова лесно? Ще разгледам темата от няколко гледни точки:
 

Всичко ли се свежда до броя на калориите?

 
Да, той несъмнено има значение, но нека дам един пример: Независимо дали за закуска приемате баница или яйца с овесени ядки, щом калориите от двете са еднакви, то според IIFYM проблем няма. Разликите обаче съществуват и те са следните: Първо, количеството баница, което ще изядете, ще бъде съвсем малко в сравнение с това на здравословната закуска, т.е. вероятността да огладнеете по-бързо е много голяма. Второ, съотношението на белтъчини, въглехидрати и мазнини в двете закуски е коренно различно. В баницата преобладава високото съдържание на мазнини (и то не от полезните) и въглехидрати, докато протеинът е в минимално количество. От втората закуска получавате високо съдържание на белтъчни (много важни за мускулния растеж и възстановяване) , сложни въглехидрати, както и полезни мазнини. Не на последно място, ще се чувствате много по-енергични и свежи и няма да мислите за храна в близките часове.
 

Какво е гликемичен индекс на въглехидратите?

 
Това е времето, за което те се усвояват и съответно влияят на отделянето на инсулин. Според този показател въглехидратите се делят на "бързи" и "бавни". Ако изядете филия бял хляб или малко кафяв ориз, отделянето на инсулин в кръвта ще бъде различно. В първия случай ще има рязък инсулинов пик, докато в другия това ще се случи плавно. Заради повишаването нивата на кръвна захар ще се чувствате нервни и гладни. Освен това, инсулиновите пикове ще доведат до натрупване на мазнини в дългосрочен план.
 

Каква е вашата цел?

 
Много зависи какви резултати искате да постигнете - просто отслабване, редуциране на мазнините или мускулен растеж. Ако целите вторите две, то IIFYM няма да ви донесе желания резултат. Тъй като джънк храните, дори и да се вписват в калорийния ви прием, са бедни на белтъчини и полезни мазнини, няма да ви помогнат в процеса на изграждане на мускулатура или в свалянето на подкожните мазнини.

Какво значение има, че кантарът показва по-малко число, щом мускулният ви тонус липсва, кожата ви не изглежда добре заради вредните храни и се чувствате изтощени и постоянно гладни?
 
 
Веселин Веселинов

Стоян Стоянов е персонален треньор, състезател по културизъм  с дългогодишен опит и добър мотиватор.

Негов ментор и наставник е бил едно от най-големите имена в  културизма - Том Плац.

Повече за Стоян може да научите от неговата Facebook страница.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес