Зареждане

Mike Dolce: Изкуството на свалянето на килограми

Mike Dolce: Изкуството на свалянето на килограми
Публикувано на: Април 4, 2013 в 11:41 ч
Снимка: wikimedia.org
Свалянето на килограми е от дълги години ключов момент във всички бойни спортове. И до днес много от бойците използват денят преди официалния кантар, да свалят килограми, които после да качат за нощта на битката и по този начин да придобият повече сила и размер от опонента си. Има много бойци, които повече се притесняват от кантара, от колкото от опонента си. Свалянето на тегло може да бъде много тежък процес и не е тайна, че често не се прави професионално. Някои от атлетите гладуват, използват сауна или сауна-костюми, а дори и лекарства, както и други по-драстични методи, за да постигнат целите си.
 

Гледната точка на Dolce

 
Един човек, който е добре запознат със свалянето на тегло е Mike Dolce. Dolce е хранителен специалист от Лас Вегас, който се самоопределя като треньор по дълголетие. Той често е наеман от елитни състезатели по смесени бойни изкуства (ММА), на които помага за свалянето преди кантара. Vitor Belfort, Gray Maynard, Rampage Jackson и Johny Hendricks са само част от тях. Интересът на Dolce към храненето е от много отдавна и идва от времето, когато той се е състезавал в борбата, вдигането на тежести и ММА. Тук той споделя възгледите на своята философия относно свалянето на тегло.
 
"Истината е, че няма вълшебно хапче. Всичко се свежда до това да имаш професионален подход, не само преди двубоя, но в цялата кариера на атлета. Всеки път трябва да се правят възможно най-добрите избори относно здравето. Три седмици преди двубоя си моите бойци са с 7% подкожни мазнини и през цялото това време са в перфектно здраве. Всичко се прави на цикли, три седмици, шест седмици, девет седмици, като за всяка седмица се поставя цел. Наричам го 'изкривяване'. Казвам на атлетите си, че се изкривяват към правилната посока и стават все подобри с всеки изминал ден.
 
Изкуството за сваляне на килограми е научен процес, но аз се опитвам да го сведа до здравословен и практически възможен процес. Много от бойците изглеждат болнави по време на кантара, защото са много дехидратирани. За разлика от другите бойци, моите остават добре хидратирани по време на целия процес на сваляне. Денят на кантара никога не е лесен, независимо от всичко. Но в денят преди кантара, боецът се чувства страхотно."

Според Dolce, процесът по сваляне на килограми остава опетнен, тъй като все още продължават да се използват примитивни техники.
 
"Жалко е, че изкуството на сваляне на килограми не е еволюирал толкова в историята на професионалния спорт. Самите спортове се развиват, като започнем от бразилското жиу-житцу и бокса, но свалянето на килограми все още се възприема като суров процес. Вземете за пример боксьорът в леката категория Brandon Rios. Той идва на пресконференции със сауна-костюм. Можете ли да повярвате? Два дни преди двубоя той все още се опитва да се изпоти качествено, носейки тези дрехи."

Според Dolce изчистването от килограмите по здравословен начин се корени в това, което се случва седмиците преди двубоя. Решенията, които се правят по време на тренировъчните лагери са важни не само за свалянето, но и за постигането на оптимална форма в иначе кратката кариера на професионален боец. Той използва двама световно известни боксьори за да обясни последствията от качествения и некачествения начин на живот.
 
"Нека видим Ricky Hatton. Той беше много надарен и способен атлет, чиято кариера приключи прекалено рано, тъй като той не се грижеше за тялото си между двубоите.

Hatton, бивш боксов шампион, който се оттегли на 33-годишна възраст, беше известен с голямото качване на килограми между срещите си.
 
"От друга страна вижте Bernard Hopkins. Тoй е на 48 години, грижи се за тялото си и като резултат той още се състезава на високо ниво и може да продължи така години напред."

Наскоро Hopkins спечели титлата в полу-тежката категория на IBF срещу 31-годишния Tavoris Cloud. Така той счупи собствения си рекорд, като стана за втори път най-стария състезател, печелил такава важна титла в бокса.

В един идеален свят според Mike Dolce, атлетите в бойните спортове ще вградят режима си за сваляне в ежедневието си, независимо дали ги очаква двубой или не. Това е трудна задача за тези, които са свикнали да се отпускат между срещите си, но посланията на Bernard Hopkins и Dolce са ясни. Дисциплината и отдадеността са нещо повече от спортни клишета - те са градивните елементи на бъдещите победи.

Повече информация за Mike Dolce и неговата известна диета "Dolce Diet" може да откриете на официалния му сайт: http://www.thedolcediet.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес