Зареждане

6 ММА звезди и техните кошмарни отслабвания

6 ММА звезди и техните кошмарни отслабвания
Публикувано на: Март 30, 2018 в 11:11 ч
Описвано като малката мръсна тайна на ММА, екстремното отслабване е честосрещан, но и изключително опасен феномен в спортните среди, който по никакъв начин не личи, че ще бъде изкоренен скоро.

Може би защото най-тежките моменти остават скрити от обещството - феновете не виждат на какви изпитания подлагат телата си бойците преди още да са стъпили в клетката.

Има някои случаи обаче, които са били документирани на видео и в тази статия ще разгледаме точно тях. Подготвили сме 6 ужасяващи примера, които демонстрират през какво преминават някои от най-жилавите хора на земята.


Cris Cyborg
В нейния документален филм от 2016-та, Cris 'Cyborg' даде възможност на феновете си да разберат какво остава скрито по принцип от хората преди дебюта ѝ в UFC 198 срещу Leslie Smith - включително и безумната болка, на която се подлага, за да се вмести в категорията.

По-шокиращото е, че от UFC не ѝ позволили да се бие в обичайната за нея категория перо, ами я накарали да се бие в друга, още по-лека дивизия, оставяйки я да свали близо 13 килограма само за 2-3 дена.

Кадрите ни показват как 'Cyborg' реве неконтролируемо от болка докато дехидратира тялото си до безобразие.

Нейният диетолог George Lockhart дори разкрива:

"Това, което правим всъщност, е да стоим в една стая и да гледаме едно човешко същество, което се поставя в състояние близко до смъртта."

Видеото е толкова покъртително, че дало отзвук и по спортния ESPN. По някаква случайност точно от UFC тогава решили да създадат нова категория, в която 'Cyborg' все още доминира.


Daniel Lima
Малко са по-фрапантните моменти, демонстриращи негативните ефекти от рязкото сваляне на килограми, от този, в който Daniel Lima едвам се качи на кантара преди Pancrase 290 в Токио.

Не бихме преувеличили, ако кажем, че Lima изглежда сякаш е на ръба на смъртта, поклащайки се немощно към кантара, прегърбен като инвалид и поддържан от треньорите си.

Преди първия си двубой извън Бразилия Lima безспорно е подценил ефектите, което може да има свалянето на 8 килограма за два дена.

Lima, както се вижда и от видеото, е толкова слаб, че на дори на кантара не може да остане прав без да бъде придържан. Затова и били нужни два опита преди да бъде потвърдено теглото му - килограм над лимите за категория сламка.Въпреки окаяното му състояние обаче, от Pancrase все пак му позволяват да се бие на следващия ден, когато Lima губи от Daichi Kitakata със съдийско решение.

Видеото в последствие става изключително популярно и провокира гневни коментари от ММА обществото. Включително и от гуруту Mike Dolce, който описал ситуацията като 'трагична' и 'жестока', споделяйки, че е трябвало да отведат боеца в болница вместо да го крепят на кантара.


Joanna Jedrzejczyk
В UFC Fight Night 69 през юни 2015-та Joanna Jedrzejczyk успешно защитава за пръв път титлата си в категория сламка срещу Jessica Penne. След двубоя обаче излиза видео, което показва, че всъщност най-голямата ѝ борба се е случила преди самия двубой.

В началния стадий от нейното отслабване се вижда как Jedrzejczyk е увита от глава до педи в хавлии и говори със снимачния екип съвсем безгрижно.

Видеото обаче набързо се прехвърля към момента, в който вече я виждаме ревяща от болка във вана с вряща вода, където дори се оплаква, че ѝ е трудно да диша.

Въпреки всичките мъки, Jedrzejczyk успява да се вмести в категорията. Две години по-късно видеотов вижда бял свят, а от UFC поискали то да бъде свалено.


Mizuto Hirota
Веднага щом Mizuto Hirota започнал да се приближава към кантара преди UFC Fight Night 117, било ясно на всички, че има нещо нередно.

Със сякаш мъчителни движения той все пак успява да се качи на кантара, където разбира, че е 2 килограма над лимита за категория перо.

Hirota не реагира на анонса и пордължава да гледа втренчено кантара.

Когато отстъпва, той е на ръба да припадне. Тогава се намесват неговите съотборници, които му помагат да се прибере обратно.

Екстремното отслабване не е нищо ново за UFC, но е рядкост да се видят ефектите му толкова ясно, че и пред кмера.

В последствие от организацията обявяват, че поради здравословни причини и притеснения за неговата сигурност, Hirota не бил способен да се състезава.

Няколко месеца по-късно Hirota се завръща в UFC. Този път в лека категория.


Jose Aldo
Преди UFC дебюта му срещу Mark Hominick в UFC 129 през 2011-та екип заснема моменти от мъчителното отслабване на Jose Aldo.

В хотелската му стая в деня на кантара въздухът е изпълнен с напрежение след като треньорът му Andre Pederneiras и партньорът му Marlon Sandro са успели да помогнат на боеца да свали необходимите килограми.

Съотборниците му мажели тялото му със специално масто и после го вкарвали във вряла вана, създавайки у него чувството, че сякаш плътта му се топи, за да изгори необходимото количесто мазнини.В един момент Aldo просто казва на Pederneiras:

"Дотук, приключихме. Ако не мога да ги сваля, няма проблеми, братко. Това е."

За негово нещастие обаче, краят въобще не бил толкова близо.

"Ако не мога да се справя, така да бъде. Ще се кача на кантара, но никога повече няма да вляза в тази вана."

Официално било потвърдено, че му остава малко под един килограм, за да се вмести в границите на категорията.

"Няма да го направя, Andre. Няма, братко. Дори не мога да се изправя."

Следи още няколко мъчителни момента Also все пак успява да свали килограмите и да спечели битката на следващата вечер. Видеото в последствие обаче било премахнато от официалната страница на UFC.

Дори 7 години по-късно, отслабването при Aldo все още се оказва сериозно предизвикателство, както можем да видим и от кадрите от кантара преди UFC 218:
Johny Hendricks
Малко са бойците с толкова неуспешни отслабвания, колкото бившия шампион в полусредна категория Johny Hendricks, чиите провали съвпадат и със сериозен спад на успехите му в Октагона.

Поглеждайки назад обаче, знаците за това са били очевидни още в деня преди върховата точка в неговата кариера, когато излиза за кантара преди първата си битка с Robbie Lawler за титлата, в UFC 171 през 2014-та.

Hendricks прави всичко възможно за да прикрие ефектите от отслабването, но на самия кантар това става невъзможно, тъй като той започва да се тресе неконтролируемо.

Първоначално му остава малко под един килограм, което застрашава възможността му да се бие за титлата, но все пак успява да се вмести в килограмите.

На следващата вечер Hendricks печели титлата и можеше да си затворим очите за случилото се, ако година по-късно не беше откаран в болницата заради крайно обезводняване - този път страдал от блогаж на червата и камъни в бъбреците. Това води и до отменянето на срещата му с Tyron Woodley, планирана за UFC 192.

Въпреки тези ужасяващи ситуации, Hendricks продължава - на два ппъти не успява да се вмести в категорията, а два дена след срещата с Neil Magny той бил откаран в болница заради бъбречна криза.

Hendricks бил принуден да се премести в средна категория, но и там изпитвал трудности с лимитите.

Тези мъчителни моменти си казват думата - Hendricks е с резултат 16-2 когато се бие с Lawler, но губи шест от последвалите осем срещи. По-притеснителни обаче може би са щетите, които си нанася на тялото.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес