Зареждане

Отслабва ли се наистина с ходене?

Отслабва ли се наистина с ходене?
Публикувано на: Юли 15, 2019 в 01:07 ч
Стане ли дума за тренировъчни планове за отслабване, ходенето сякаш винаги остава на заден план. Време е обаче да хвърлим малко светлина върху нещата - започваме с факта, че е нужно да си в клинче, не ти трябва специална зала, а и можеш да печелиш медали в тази дисциплина. И като цяло няма какво толкова да му учиш.

Най-хубавото е, че не само можеш да изчистиш излишните мазнини по този начин, но и колкото повече тежиш, толкова по-лесно отслабваш.

Колко килограми могат да се свалят си е до човек, но има представителки на нежния пол, които са сваляли по 7-11 килограма само за 8 седмици тренировки с ходене. Мъжете обикновено свалят килограми по-бързо. Някои отслабват по-бавно, но е интересно, че точно те пък успяват да задържат добрите резултати за по-дълго време.

За да постигнеш по-добри резултати с ходенето, трябва да приемеш някои мантри…


Прави повече от това, което правиш към момента


Няма магическа формула за това колко крачки, километри или часове трябва да ходиш, за да изгубиш определени килограми - точно толкова, колкото искаш. Като за начало, най-важнното е да правиш повече от това, което правиш в момента.

“Ако работата ти изисква стоене на крак по цял ден, то ще трябва да правиш повече от това.” - споделя Michele Stanten, призннат експерт в ходенето. “Но ако си заседнал на бюро, дори и разходка след вечеря би дала резултати.”

Говори се, че минимумът за деня е хубаво да бъде 10 000 крачки. Ако човек цели отслабване, то най-вероятно ще трябва да започнеш да ходиш повечко, влезеш ли в ритъм. Но трябва да се започне от някъде. Реши се на даден минимум като за нначало.

“Ако обикновено правиш по 3 000 крачки на ден, не се опитвай рязко да скочиш на 10 000. Може бързо да се разочароваш. Нещо от сорта на 5 000 на ден за първата седмица, 7 000 през следващата и т.н. е по-добър вариант.” - продължава Stanten.
 

Натискай


Най-добрия начин да изгориш мазнините е като се предизвикаш с интервали - периоди с по-бързо ходене, преплетени с периоди с по-бавно темпо. Проучванията сочат, че интервалното ходене помага повече за изгарянето на нежаланите мазнини, за разлика от при хората, които ходят с едно и също темпо. Едно конкретно проучване сред хора с диабет тип 2 показва, че тези, които комбинирали три минути бързо ходене с три минути нормално ходене, са не само в по-добра форма, но и контролират кръвната си захар по-добре от тези, които ходели с едно темпо. Да не говорим, че телата им се променили - имали по-малко мазнини в областта на корема и като цяло по тялото.

Разбира се, ако искаш да преобразиш тялото си, ще трябва да вкараш и малко силови тренировки в ежедневието си. Бонус съвет: Помага, ако вървиш по-бързо. Също не забравяй да контролираш стреса, съня и храната, която приемаш, защото тези фактори също влияят на отслабването.

Вкарай го в рутината си


Не ти се налага да ходиш по час всеки ден, за да изгориш мазнини в началото (въпреки че е хубаво да стигнеш и до там), но по-важно е да си наложиш навика да ходиш всеки ден. Просто го вкарай в рутината си - превърни го в нещо, което правиш без да мислиш. Дори и да ходиш само по 10-15 минути в някои дни от седмицата.

Като цяло, най-добре е да правиш 2-3 интерваални разходки, или по-къси, по-бързи, с по-голям интензитет ходения на седмица - около две едночасови, а останалите могат да са къси и по-умерени. По-късите можеш да правиш с партньор, кучето си, приятел или дори сам - идеална възможност да изчистиш лошите мисли от съзнанието си.

Не оставяй ходенето само за тренировката - прави го винаги, когато можеш - даже можеш да паркираш по-далеч от магазина, за да се поразходиш малко. Напомняме само, че катеренето на стълби гори повече калории, отколкото ходенето по равна площ, като спомага за развиването на краката и глутеусите.
 

Не падай духом


Гориш също толкова калории, ако ходиш с 8 км/ч, в сравнение с тези, които правят джогинг с тази скорост.


Включи се в събитие


Нещо, което много мотивира хората да ходят са различните събития. 5К и 10К маратони все повече привличат интереса на феновете на спорта.


Направи изживяването по-приятно - махни предразсъдъците


Тежестите в ръцете помагат за горенето на повече калории. По-скоро те забавят, което като цяло елеминира ползите от допълнителните тежести. По-добре ускори темпото.

За да ходиш по-бързо прави по-големи крачки. Точно обратното! За да ходиш по-бързо, трябва да правиш повече по-малки крачки в минута. При големите крачки се натоварват колената и бедрата, а стъпалото действа като спирачка. За да се научиш да правиш по-малки крачки, преброй колко крачки можеш да направиш за една минута (или 30 секунди, ако не ти се занимава) по време на интервал. След това опитай да направиш повече крачки през следващата минута.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес