Зареждане

Правилно държане в опасна ситуация

Правилно държане в опасна ситуация
Публикувано на: Юли 19, 2008 в 10:07 ч
Снимка: googleusercontent.com

От изключително значение за позитивно решаване на ситуацията е адекватното държане на нападнатия. Основно става въпрос за психологичната страна , намеренията и възможностите на нападателя правилно да бъдат ограничени и да се избере ситуационно правилна реакция. Едва тогава на втора линия излизат физическите способности на защитаващия се и определят успеха или неуспеха на защитата. Целта на упражненията за самозащита е преди всичко духовно да се придобие контрол върху нападателя и ситуацията.

 

СЕРИОЗНИЯ СЛУЧАЙ

Развитието на ситуациите за самозащита е стъпаловидно. Всяко от тези стъпала трябва да се оттренира и да се знае, че по всяко време бягството е решение на проблема. Решаващ фактор за успеха на една защита е ограничаването на страха, ограничения страх може да доведе до неочаквани постижения. Големият страх води до ограничаване на способностите за прилагане на тренираното и може да доведе до грешна преценка на ситуацията. Паниката дава погрешна оценка и може да се насочи срещу самия защитаващ се.От особено значение при трениране на самозащита е да се ограничи фактора стрес и страх. Това се постига чрез разиграване на различни ситуации за самозащита и придобитата при това сигурност подобрява решението на проблема. Предупреждаваме за т.нар. измамна сигурност , в доверието в новопридобитите способности, става въпрос за доста рискове, за които човек не е дораснал.
 

Изследванията потвърждават, че потенциалната жертва е затормозена в изявата си поради страха в сравнение с нежертвата, която сигнализира за повишена готовност за противопоставяне чрез езика на тялото и излъчването. Ето защо излиза на преден план въпроса :"Как да реагирам правилно?" За съжаление няма един единствен еднозначен отговор. Всяка ситуация е индивидуална и различна поради различието на нападателя и жертвата.

 

ОБЩИ ПРАВИЛА НА ДЪРЖАНЕ

Важно е, че без достатъчна тренировка всеки съвет и всеки трик може да е по-опасен отколкото да помага.

 

1. Гледайте възможния нападател в очите.По-трудно е да нападнеш човек, който гледа право в очите , освен това така ще бъдете запознати по-добре с действията на другия.

 

2. Не се правете на малък.Един страхливо изглеждащ човек провокира агресивно поведение.

 

3. При агресивно поведение на противника се дръжте по-изправени и на по-голямо разстояние и не допускайте обгръщане или захващане.Разстоянието ви дава време за реакция и по този начин се увеличава шанса за ефективна защита.

 

4. Правилния момент за съпротива е решаващ,Понякога трябва да се изчака за благоприятна възможност, за решаващия опит.

 

5. При разстояние първо използвайте техники с крак.

 

6. Използвайте техниките веднага с пълна сила - може да имате само един шанс.Не използвайте сложни техники, които не владеете.

7. Заемете основна позиция, която сте научили.

 

В тренировката трябва да сте усвоили изходно положение на тялото, при което вие предоставяте най-малка повърхност за нападение, добре се защитавате и можете да контрирате и преди всичко не се напрягате. Във вашата вяра в позицията лежи вашето спокойствие и сигурност.

ЖЕНИ В СИТУАЦИИ НА САМОЗАЩИТА

Понеже по правило попадат в ситуация с противник от мъжки пол, жените трябва да съблюдават следното:

1. В опасна ситуация избирайте лесно нараними цели за нападение като очите, ларинкса (гръкляна) или слабините.Ако имате чувството, че вашия живот или вашето здраве ( напр.изнасилване ) са в опасност, трябва да отхвърлите вашите задръжки и да реагирате толкова ефективно и директно , колкото е възможно.Ако вашия противник получи втори шанс, той ще бъде предупреден и извънредно раздразнен.

 

2. Избягвайте ситуации с висок риск - самотни улички или места, особено в непознати области, дълбоки гаражи, горски пътеки или някои кръчми.

 

ПОМОЩ ОТ ДРУГИ

Понякога човек получава помощ от други, но страничния наблюдател не винаги може да прецени, че това е точно случай на нападение. Като препоръка за получаване на помощ важи следното:

 

Важно е на наблюдателя да му стане безспорно ясно, че става въпрос за опасна ситуация:

1.Викайте силно за помощ!

 

2.Говорете на вероятния спасител директно.

Източник:  selfdefense.hit.bg

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес