Зареждане

Защо тренировката за движение е толкова важна за бокса?

Защо тренировката за движение е толкова важна за бокса?
Публикувано на: Август 7, 2017 в 08:00 ч
 
Всички ние поставяме огромен акцент върху силата, скоростта и физическата форма при структурирането на план за тренировката на един боксьор. Един боксьор също се нуждае от бързи ръце, страхотно движение на краката, координация, баланс и страхотно странично движение. Да имате мобилност да се носите около ринга и да използвате правилните мускули в точното време, е от съществено значение, за да станете добър боксьор. Тренировката за движение и мобилност също спомага и за намаляването на мускулните дисбаланси и намалява вероятността от контузии. Тези видове тренировки не се харесват особено на боксьорите... но какво ще стане, ако ви кажем, че тази тренировка също ще подобри и вашата пробивна сила? Можете да подобрите начина, по който създавате вашата сила и да се носите около ринга с динамични, експлозивни упражнения.
 
Мобилност в рамената
 
"Ръце нагоре, брадичка надолу", това е често срещана реплика при треньорите определяща защитния гард на ученика. Изисква се закръгляне на горната част на гърба и свиване на раменете. Ако хвърляте стотици удари по време на тренировка, предните рамене и трапецовидните мускули могат да станат прекалено активни.
 
Това само по себе си може да предизвика проблеми с раменната мобилност при боксьорите. Големи обеми от упражнения като пресата и рамената преса пречат на мобилността на рамото ви, а това трябва да бъде основния фокус на вашите тренировки.
 
Лоша подвижност на рамената често създава прекалено активни предни делтоиди и горни трапецовидни мускули, което прави средните и долните трапецовидни мускули слаби, което се отразява на естественото движение на рамото и ръката. Това може да причини и отслабване на раменната става и нараняване на долната част на гърба.
 
Тренировките са мобилност могат да подобрят това.
 
След осем седмици тренировки за движение, следните общи резултата на FMS (Functional Movement Systems) се увеличават с 9%. 
 
Това повишава вашата ротационна мобилност!
 
Ротационна мобилност е необходима, за да се прехвърли сила от "крака към юмрук" при пласирането на удари.
 
Въпреки това, стягането на мускулите през гръдния кош може да ограничи въртенето, което кара Quadratus Lumborum [QL] (плосък мускул с четириъгълна форма разположен в долната част на гърба в страни от гръбначния стълб) да играе голяма роля по време на ротацията.


 
Прекалената активност на този мускул, обаче, може да причини болки в гърба. Можете да използвате Фоум Ролер (Foam Roller), да похарчите пари за спортен масаж и да изпробвате многобройни начини да го разтегнете, за да се почувствате по-добре, но това най-вероятно е краткосрочно решение.

 
За да постигнете благоприятни дългосрочни промени, трябва да се съсредоточите върху подобряването на гръдната и сърдечната ротация. Това ще намали проблемите ви с QL и ще използвате правилните мускули във вашата кинетична верига.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес