Зареждане

Чай - елексирът на живота

Чай - елексирът на живота
Публикувано на: Август 23, 2008 в 14:19 ч

Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Написах статията, за да Ви припомня откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и, дали си струва да пием чая с мляко? Ами с протеин?

Чаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. 


Смята се, че дивият Чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Х.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. В нея китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът, отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса.

Историята на чая е предмет на множество книги с научна и художествена стойност, затова ще се спра на най-важните подробности. В Китай бум на чаените плантации се наблюдават през 10 и 16 век, когато външната търговията с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17 век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18 век. Индустриалното бране на чая дало възможност на Британските Индий, а по-късно и на независима Индия, да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от централна Азия. Начало на мащабно производство на Чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.

 

Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на Чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.
 

Производство на чай
След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

 

• Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
• Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
• Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.
 

Видове Чай
Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:  

 

Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай; 
Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.
 

 

Видове продукти от Чай
Различаваме няколко вида чаени продукти:

 

традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сук екстракт от Чай);
билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от Чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
безкоефинов чай (подложен на декофеинизация) 

Източник: dobavki-bg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес