Зареждане

8 летни суперхрани

8 летни суперхрани
Публикувано на: Юни 30, 2015 в 13:21 ч

Слънцето официално вече е тук, а с него идват и летните суперхрани, на които можем да се радваме ограничено време. Възползвайте се от природните дарове, които предлага летния сезон, за да преборите умората, да изгорите мазнините и да ударите нови нива на тестостерон. Стремете се на трапезата ви да присъстват следните храни, които са пресни през летния сезон и ще ви помогнат в постигането на желаните резултати.
 
 

Череши

 
Когато се приберете от залата, възпалителните процеси са завладели тялото ви. Черешите обаче са перфектна храна за след тренировка, тъй като са богати на антиоксиданти. Интензивните тренировки нанасят оксидативен стрес, но черешките могат да ви помогнат в борбата с него.

В експеримент на  Journal of The International Society of Sports Nutrition група бегачи приемали два пъти на ден в продължение на седем дни пресен сок от череши преди бягане. Заключението от проведените изследвания било, че приема на сока преди интензивните помага за намаляване на мускулната треска и възпаления.
 
 

Зелени домати

 

 
Следващият път, когато сте в плод-зеленчука, огледайте се за зелени доматки. Да, те са ядливи, дори и да не се узрели до червено. Зелените домати съдържат повече томатидин – вторичен продукт, който се отделя в стомаха след храносмилане на доматите. Това вещество предотвратява мускулната атрофия и игра важна роля в протеиновия синтез.
 
 

Диня

 

 
Ето ви един забавен факт: динята е хем плод, хем зеленчук, който облекчава мускулната треска. Скорошно испанско изследване откри, че сокът на динята може да помогне за възстановяване на травмираните мускули след тренировка. Причината: съдържа аминокиселината л-цитрулин. Цитрулинът също така е доказано, че действа съдоразширяващо, което значи повече напомпване.
 
 

Боровинки

 

 
Тази супер-лятна-храна е една от най-добрите в списъка. Боровинките са силен антиоксидант, който нямаля мускулната умора. Добавете малко боровинки в протеиновия си шейк след тренировка и ще останете доволни.
 
 

Пъпеш

 

 
Тъй като има ниско съдържание на фруктоза, пъпешът е един от плодовете, който е бързоусвояем въглехидрат. След една хубава нощна почивка, когато тялото си е рестартирало метаболитния часовник, комбинирайте пъпеша с високо-протеинова закуска, за да презаредите запасите от гликоген.
 
 

Тиквички

 

 
Тиквичките са богати на витамини и минерали - особено на магнезий. Магнезият играе важна роля в мускулните контракции и често неговият недостиг се свързва със схващанията. Летните тиквички са богати и на витамин B9, който спомага за разграждането на макронутриентите.
 
 

Червена камба

 

 
Червените чушки тип "камба" са богати на фитохимикали, витамини и ензими - всички работещи заедно, за да осигурят оптимално здраве. Добавете ги в салатки или ги смесете с хумус.
 
 

Праскова

 

 
Това е любим летен плод на мнозина от юли до септември. Прасковите са богати на витамин B6 и витамин C. Витамините от грубата B помагат за разграждането на протеините и въглехидратите, а витамин C помага за свалянето на нивата на кортизол, което пък води до по-високи нива на тестостерон.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес