Зареждане

7 ползи от интервалното гладуване освен отслабването

7 ползи от интервалното гладуване освен отслабването
Публикувано на: Септември 11, 2020 в 07:06 ч
Да си кажем честно, повечето хора правят интервално гладуване с една единствена цел - да свалят килограми. Но науката показва, че има различни ползи за здравето от разновидните режими - през целия ден, през дни или пък пост, ограничен за определено време от деня - това споделя и диетологът д-р Carolyn Williams.

Учените спекулират, че ползите от краткотрайното гладуване се крият в почивката, която се прави от стандартния хранителен режим.

“Дори и да не промениш съдържанието на диетата си, контролирайки времевия период, в който приемаш калории, даваш на тялото си време за почивка от постоянното хранообработване”, разказва Williams.

Може и да си скептично настроен към тази идея, но и Williams първоначално не е била съгласна.

След като се запознава с проучването и данните от него, тя също опитва да гладува:

“Очаквах интервалното хранене да повлияе на кръвната ми захар, защото имам склонност към това и знам какво се случва с тялото ми, когато не ям.” - разказва Williams.

Но дори и тя не може да повярва, когато разбира, че без проблеми е откарала 16 часа без да яде. Какъв е бил методът ѝ? Спира да яде след вечеря и не яде от 19.00  часа верта до 11.00 часа преди обед, следвайки популярния 16:8 режим, който позволява 8-часов прозорец за хранене.

“На моменти просто не съм гладна, дори ми се случва да си напомням, че трябва да обядвам,” - споделя опита си Williams.

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да се установи дали интервалното гладуване е ефективно като режим в дългосрочен план, но няма спор, че работи в краткосрочен.

Ограничавайки храненето за поне 12 часа (в идеалния случай - 16), тялото ти започва да гори глюкоза и мазнини, търсейки гориво. Проучванията сочат, че е възможно сваляне на между 3-8% от телесното тегло в рамките само на 3 седмици.

В сравнение с ограничаващите калориите диети, периодичното гладуване води до повече изгорени мазнини в областта на корема, сочат данните. Williams дори споделя, че усеща прилив на енергия и по-ясно съзнание.

Ето и още няколко от ползите на периодичното гладуване, подкрепени от науката.

интервалното гладуване спомага поддържането на мускулна маса


Когато ограничиш калориите и започнеш да сваляш килограми, част от тях идват от стопената мускулна маса. Освен гладуването, такъв ефект върху мускулите оказват и всички ограничаващи калориите диети.

Все пак, наскорошно проучване, направено от диетолози в Илиноис показва, че интервалното гладуване може да се окаже по-ефективно за запазването на мускулната маса.
 

Проучването сравнява възрастни с наднормено тегло, следващи диети, ограничаващи калориите и режими на постене. След 12 седмици учените открили, че и двата начина за ограничаване на калорийния прием са еднакво ефективни за сваляне на килограми и мазнини, но се оказва, че по-малко мускули се губят при интервално гладуване.

интервалното гладуване гори мазнините от корема


Хората с наднормено тегло, които ограничават консумацията на храна само в рамките на 10 часа от денонощието, постейки през останалите 14 часа, забелязват намаляване на обиколката в ханша и на коремните мазнини само след 12 седмици, сочи репорт в изданието Cell Metabolism.

интервалното гладуване понижава риска от диабет


Проучването в репорта от по-горе също разкрива потенциала на интервалното хранене да понижава риска от различни заболявания, в това число диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Всички участници били диагностицирани с метаболитен синдром - висока кръвна захар, затлъсняване в областта на корема, високо кръвно налягане, нива на холестерол извън нормата, както и на триглицериди - всички тези фактори повишават риска от диабет тип 2, инфаркт и други сърдечни заболявания.

12 седмици по-късно всеки от участниците проучването усетил подобрение по водещите параметри за определяне на метаболитния синдром.

Друго сходно проучване показва, че интервално гладуване през няколко дни, при което участниците ограничавали на 75% калориите в деня на гладуване, след който следва “ден за подхранване” без калорийни ограничения, води до клинични понижения на кръвната захар и резистентността към инсулин.

интервалното гладуване понижава кръвното налягане


Друго проучване в Nutrition и Healthy Aging показва, че участниците, практикуващи режим 16:8 без да броят много калориите усещали по-ниско кръвно налягане в сравнение с контролна група след 12 седмици.

интервалното гладуване спомага срещу възпаления


Възпаленията са естественият начин на тялото да се пребори с инфекции, заболявания и травми. Но има и други възпаления, като хроничните, които тихо и скришом могат да отключат различни сърдечни заболявания и диабет.
 

Пушенето, психическото натоварване и стреса, редовната консумация на мазни, пържени и захаросани храни са сред основните причини. Изследванията показват, че интервалното гладуване има противовъзпалителен ефект, който понижава риска от метаболитни заболявания и дори подобряват симптомите на астма.

Нещо повече, понижаването на възпаленията посредством краткосрочно интервално гладуване предпазва и мозъка от отклонения и депресии.

интервалното гладуване понижава оксидативния стрес


Дори и да не свалиш килограми докато постиш, клетките ти определено ще се почувстват малко по-добре. За едно проучване мъже в преддиабетно състояние можели да се хранят в ранен 6-часов период - от 8 часа сутринта до 2.на обяд, или в 12-часов хранителен период.

В края на 5-те седмици от експеримента, учените открили, че мъжете, които се хранели по-рано имали по-добро кръвно налягане и чувствителност към инсулин, както и се очаквало, но също сред тях се забелязва и повишена резистентност към оксидативен стрес, при който нестабилни молекули, наричани свободни радикали, могат да нарушат цялостта на важните протеини и ДНК.

интервалното гладуване може да удължи живота ти


Изследвания с гризачи показват, че интервалното гладуване, което е много по-лесно приложимо от рязкото ограничаване на калориите в диетата, може да увеличи и продължителността на живота ти. Едно от проучванията сравнява плъхове, на които им бил даден неограничен достъп до храна, и такива, които били хранени през ден. Чудиш се какъв е резултатът? Постещите плъхове живеят по 83% по-дълго от тези, които се тъпчат с храна.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес