Зареждане

7 храни за увеличаване на имунитета

7 храни за увеличаване на имунитета
Публикувано на: Октомври 18, 2014 в 08:41 ч
Снимка: I Believe I Can Fry
Грипните вируси настъпват с пълна сила. Признайте си - всеки път, когато някой кихне близо до вас и усетите полъха от това, започвате да се чудите колко време има докато вирусът не ви повали. За щастие обаче имунната система е този инструмент, който ще ви пази от подобни проблеми. А този инструмент се поддържа в изправност с определени храни.

Предлагаме ви седем от тях, с които да си помогнете през студените месеци.
 
 

Супа

 
Майка ви е имала добър довод - супата, особено пилешката с фиде, е много полезна когато имунната система е била повалена.

Можем да вкараме различни съставки в супата Когато говорим за превантивна диета, тя трябва да бъде разнообразна.

Това включва съставки като пиле, което е богато на цинк и желязо, а добавим ли моркови, снабдяваме се допълнително с витамин C.
 
 

Зелен чай

 
Зеленият чай е добре позната напитка и е важна част от подобряването на имунитета. Той съдържа антиоксиданти, които помагат за борбата с вирусите. Дори и вече да сте се разболели, зеленият чай може значително да скъси времето за оздравяване.


 
 

Мед

 
Медът може да облекчи болките в гърлото и да потисне досадната кашлица, ако вече сте се разболели. Медът освен това помага и за редица стомашни проблеми. Вместо редовната лъжичка захар в кафето си, слагайте мед. Или пък за бързо следобедно похапване заложете на ябълки с мед.
 
 

Чесън

 
И баба знае, че чесънът помага през зимните месеци. При редовен прием, той засилва защитните сили на организма срещу вирусите. Ако благоуханието му не ви допада, може да заложите и на джинджифил.
 
 

Кисело мляко

 
Киселото мляко съдържа пробиотици или с други думи "добри" бактерии, които се борят с "лошите" такива. Също помага за вируси, които са ви ударили в стомаха.
 
 

Портокали

 
Когато усетите, че настивате, първото нещо, за което се сещате е витамин C. Все още не е изяснено дали той предотвратява настинките, но със сигурност помага за намаляването на симптомите им. Цитрусовите плодове, сред които е и портокалът, доставят големи дози витамин C.
 
 

Сладък картоф


Сладкия картоф има много витамин C в себе си, но съдържа и витамин А, който е сред подсилващите имунната система витамини. Той е много важен за слузестите мембрани в носа гърлото, а те са една от първите защитни линии на тялото ни.

В основата на силната имунна система е разнообразното хранене. И разбира се протеин. Заложете на него при повечето от храненията си, тъй като той помага на тялото ви в производството на антитела, които да се борят с вирусите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес