Зареждане

5 супер-храни срещу стареенето

5 супер-храни срещу стареенето
Публикувано на: Октомври 7, 2011 в 11:24 ч
Снимка: pixabay.com


Времето минава и годинките започват да влияят не само на постиженията в тренировките, но и върху здравословното състояние на организма. Тук обаче идва и статията от д-р Мехмет Оз, който ни представя пет супер-храни, който могат да обърнат процеса на стареене.

Броколи
Или други кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол, бок-чой и т.н. Те влизат в този списък от храни, защото притежават химикали, които спомагат на детоксикацията на тялото и предпазват от рак.

Яйца
Силен източник на протеин, който в същото време не е скъп. Много хора смятат, че яйцата повишават холестерола в кръвта. Не е съвсем така. Яйцата съдържат холин (витамин B4), който намалява натоварването в мозъка, което пък от своя страна може да намали риска от Алцхаймер. Тези силни източници на протеин предпазват и костите ви. Антиоксидантите и другите хранителни вещества в жълтъка предпазват и ретината на окото от ултра-виолетовите лъчи на слънцето.


Цвекло
Трябва да ядете зелени храни, но не забравяйте и червените. Цвеклото разширява кръвоностните съдове, което подобрява кръвния поток в цялото тяло. Те са наситени с желязо, което помага за транспортирането на кислород и предпазва от анемия.Боровинки
Може да се окаже, че боровинките имат силно влияние върху борбата с туморите. Антиоксидантите, намиращи се в тях, могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали, които са причинители на рак. Други подобни на цвят храни - като пурпурните домати, тъмните портокали и патладжаните - имат подобни свойства.

Домати
Наситени са с ликопен, каротиноиден пигмент който пази много дебелото черво, белите дробове, кожата и намалява риска от рак на простатата. Освен това са забелязани резултати при намаляването на риска от сърдечни проблеми и катаракти.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес