Зареждане

10 факта за въглехидратите, които са всъщност пълни лъжи

10 факта за въглехидратите, които са всъщност пълни лъжи
Публикувано на: Ноември 27, 2018 в 22:53 ч
Из медиите се въртят какви ли не лъжи спрямо въглехидратите. Подготвили сме някои от тях, за да си наясно как стоят нещата в действителност и да си направиш най-добрата диета, която да спазваш.

С популяризирането на нисковъглехидратните диети отвсякъде се споменава колко голям враг са ни всъщност въглехидратите.

Да, много компании добавят допълнително захар към продуктите си, за да подобрят вкуса им и да ги купуваме повече, но тук няма да говорим само за това.

Ще разгледаме въглехидратите като цяло.

Търсейки в Google 'въглехидратите причиняват', разбираме с какво най-често се свързват те:


При търсене на 'въглехидратите са' допълнително можем да разберем за догмата:


Всъщност, хората са много по-объркани в това отношение, отколкото дори подозиране - често споменавайки въглехидратите, имаме предвид храни, чиито калории идват до голяма степен и от мазнините в тях. В това число влизат пицата и пържените картофи, например.

Нека разгледаме някои от митовете, свързани с въглехидратите.


1. Има добри и лоши въглехидратите


Факт е, че има различни видове въглехидрати и всеки един от тях влияе на човешкото тяло по различен начин. Разделяйки ги на добри и лоши обаче, си вменяваме, че едните са полезни, а другите са безусловно вредни.

Ако ядеш повече ябълки, киноа, кейл или хляб няма да направи диетата ти по-здравословна или по-вредна. Всъщност, целият хранителен режим и прием на калории е това, което се отразява добре или зле на тялото ти.


2. Въглехидратите те правят дебел


Един хранителен елемент не може да причини натрупване на килограми, камо ли на мазнини, освен ако и приемът на калории не е значително по-сериозен от техния разход.


3. Зеленчуците не се броят


Зеленчуците имат калории и също са изградени от въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минеари и други елементи. Объркването идва от там, че много от тях съдържат също голямо количество вода и фибри.

Многото вода в тях означава, че за една порция се приемат по-малко калории. Например, 3 купички сурови броколи биха се свили бая след като се изпекат и пак ще имат толкова калории, колкото хляба на пазара.

Суровите броколи те карат да се чувстваш сит заради водата. Но и те имат калории, въглехидрати, протеини, та дори и мазнини. С тях може да се прекали по същия начин, както и с всяка друга храна.


4. Нетното количество калории е по-важно от цялото


Нетното количество калории на една храна се определят след като от цялото количество се извади алкохола от фибрите и захарите. Идеята е, че уж само останалите въглехидрати афектират нивата на глюкоза.

Проблемът е там, че много хранителни компании наблягат на нетното количество, карайки продуктите си да изглеждат по-нисковъглехидратни - когато всъщност не са. Много от потребителите си мислят, че приемат по-малко калории, отколкото всъщност си мислят и това забавя горенето на мазнини - като цяло, саботира която и да е диета.

Имай предвид, че съществуват всякакви въглехидрати, които влияят на тялото по различен начин, но всичките дават на тялото енергия.


5. Плодовете имат прекалено много захар


Мнозина вярват, че в плодовете има прекалено много захар - глюкоза, ако трябва да бъдем конкретни, за да ги включват в диетите си. Въпреки че фруктозата има различни метаболични ефекти върху тялото, няма причина да се замества с глюкоза.

Освен това, има разлика между това да приемаш чиста фруктоза и да ядеш плодове. Плодовете съдържат също фибри, витамини, минерали и други хранителни вещества. Честа грешка при диетите е да се лиши човек от плодовете и да продължава да не яде зеленчуци, например - тогава всичко се свежда до крайно нехратнителните източници на въглехидрати, каквито са оризовките.

Това може да доведе до недостиг на важни хранителни вещества в тялото. А когато има дефицит на въглехидрати е изключително важно на тялото да се осигурява добра храна - плодове и зеленчуци.


6. Не ти трябват въглехидрати


Има и хора, които твърдят, че въглехидратите не са нужни - не само за тренировките, но и като цяло. Истината обаче е, че са важни както за тренировките, така и за ежедневието ни.

Изключение прави кетогенната диета, която кара тялото да използва мазнините като източник на енергия.


7. Не трябва да ядеш въглехидрати през нощта


Избягвайки въглехидратите нощно време, няма да повлияеш значително на отслабването, което искаш да постигнеш. Нито пък на трупането на маса. Колкото и важно да е времето, в което се храниш, за тренировките, за отслабването няма чак такова значение.

Разбира се, щп се отнася до краткотрайните влияния - повишаване на инсулина и нарушаване на съня, тогава да, има значение кога приемаш въглехидрати.


8. Въглехидратите предизвикват възпаления, газове, акне и издуване


Твърдението, че въглехидратите могат да причинят каквото и да било на човек е доста специфично, тъй като храните влияят по различен начин на всеки. Генерално погледнато обаче, цял клас хранителни вещества няма как да е причината за какъвто и да е симптом.

Стане ли дума за газове и издуване, може да обвиняваме фибрите, изкуствените подсладители, лактозата и пр. Някои други нередности в храносмилателната система също могат да доведат до газове и издуване.

Няма доказателства за странични ефекти от въглехидратите, но всеки може да има различни чувствителности към храните.


9. Белият хляб е по-вреден от пълнозърнестият


Като цяло, всички хлябове имат подобен дългосрочен ефект върху тялото. Обработените зърнени продукти като белия хляб често са наблъскани с витамини и минерали, така че при по-малко обработените, разликата е, че имат повече фибри.

Това оказва влияние върху кръвната захар, но ако трябва да сравняваме за някоя диета калориите в пълнозърнестия и в белия хляб, разликата не е голяма.

По-обработеният хляб може да доведе до повишаване на кръвната захар, което е от значение за хората с диабет, например.


10. Отбягването на добавената захар е ключово за една добра диета


Добавяйки захар към дадена храна, енергията, която носи, нараства - това е факт. Това наричаме празни калории.

Същото се случва когато вместо да се махнат водата и фибрите, вместо да се добавя захар. Например, за да пише 'Без добавена захар' на някой сок, значи е премахната водата и фибрите, които са били част от плода - съотношението между захарта и хранителните вещества се променя.

Дори когато цедим сок със сокоизстисквачка, губим част от фибрите и променяме съотношението. Общо взето, важно е да се обръща внимание на това колко хранителни реално са нещата, които консумираме.


Заключение


Нека запомним, че храните и микроелементите могат да имат различни краткосрочни ефекти върху телата ни, но не могат да ни навредят в дългосрочен план - нито да ни бъдат особено полезни. Целият хранителен режим и приемът на калории трябва да се вземат предвид, стане ли дума за ефектите от дадена диета.

Освен това, важно е да обръщаме внимание на тялото и психиката си - не само на научните доказателства. Нищо не изключва вероятността да спиш добре и след висококалорична вечеря. Може никога, а може и винаги да изпитваш дискомфорт след като си ял броколи. Важен е, в крайна сметка, резултатът, който има върху тялото ти една диета.

Много блогъри, свързващи се със здравословен начин на живот, обичат да публикуват ястия със зеленчуци и мазни храни, като авокадо, ядки, семена, яйца и сьомга. Често обаче липсват зърнени култури. А това по никакъв начин не съответства на здравословните препоръки да пълним чинията си наполовина с плодове и зеленчуци, а другата със зърна и протеини.

Повечето калории, които приемаме, трябва да идват от въглехидратите, така че не се страхувай от тях.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес