Зареждане

Травми на коляното

Травми на коляното
Публикувано на: Юли 22, 2008 в 15:52 ч


Един от най-често травмираните стави, това е коляното. Коленните травми най-често се получават при спортисти и хора с активен образ на живот, а също така и при възрасти хора, поради изменение на структурата образуваща колянната става.
 

При травма на коляното най-често се поврежда менискуса, кръстовите връзки и колпатералните връзки. Травмирането на колянната структура, води до нарушаване на  функцията на коляното, болка, нестабилност на колянната става и значително влошаване качеството на живот у пациента.

 

Съвременните методи за диагностика и лечение, позволяват правилно да се определи причината за болка и нестабилността на ставата. Всичко това става с помощта на малко травматични методи да се възстанови повредената структура и да се върне пациента в нормално състояние.

Артроскопия

Един такъв метод на оперативно въздействие на ставата е артроскопията. С помощта на малка камера се вкарва в ставата с помощта на малък разрез, така става възможно изследване на ставата отвътре и възстановяване на повредената структура на коляното. При антроскопията има много способи за възстановяване на повредената структура (менискус, свръзките, ставният хрущял) и опитният лекар по време на операцията избира най-добрият от тях за да окаже максимално ефективна помощ на пациента.

Към сложните травми на коляното се отнася вътре ставното счупване на костите, които сформират колянната става. При този вид травма е необходим опитен лекар - ортопед, който е извършил много подобни операции.  Защото анатомичното наместване на костните парчета на мястото си  и стабилна фиксация на счупеното, позволяват да се възстанови функцията на състава и да се намалят усложненията. А това може да го извърши опитен специалист.

 

Друга интересна тема е Болки в коленете.
 

Източник: Maxefect - fitness and nutrition

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес