Зареждане

Как да премахнем "следваканционното шкембе"

Как да премахнем "следваканционното шкембе"
Публикувано на: Октомври 3, 2012 в 14:37 ч
Снимка: wikimedia.org

Да изгорим ваканционните мазнини
Почти всеки е преминал неведнъж през следната ситуация - отиваш на море, почиваш си, отпускаш се и дори и да тренираш, пак качваш няколко нежелани килца. За съжаление, не мускулна маса. Причините за това не са точно определени, но може би фактът, че на морето пием като казаци и ядем като за последно от шведската маса, която и без друго сме си платили. И, да, както най-вероятно се досещате, диетите, които до сега стриктно сме се опитвали да спазваме, отиват по дяволите само за няколко дни, но тъй като лятото вече си отиде, идва момента да се отървем от нежеланите "придобивки".

Но това са само няколко килца - голяма работа!

Да, отчасти суетата е тази, която ни мотивира в такива моменти. Разбира се, ако човек е атлетичен и спортува често, тези няколко килограма не би трябвало да имат отрицателен ефект върху здравето, но всички искаме да си възвърнем плочките, за които усърдно сме се трудили, нали? Най-малкото е, че жените ги обожават.

Освен това, ако винаги заемаш тази страна и никога не се опитваш да се отървеш от ваканционните килограми, постепенно ще се натрупат - резултатът е ясен.

Ето как стоят нещата... Повече никакво ядене навън

Ресторантите за зли
Както сме споменавали и преди, ресторантите се опитват да ни правят дебели, изсипвайки купчини захар, мазнини и сол в храната. Самите ястия са препълнени с калории, а повечето продукти минават през специална обработка, която подобрява вкуса им с цел прекомерна консумация от страна на нас, клиентите, както и по-нататъшно завръщане в заведението. Всяко ястие, което не приготвяш сам, има вероятност да се окаже калорична бомба, така че е време да се завърнеш към готварските рецепти.

Отиди до близкия магазин и се придържай главно към малкото "павильонче" с плодовете и зеленчуците. Отбягвай рафтовете с обработената храна и се фокусирай върху чистата, истинска такава.

Стреми се също така към ниска калорична гъстота. Това ще рече по-голямо количество задоволяваща храна, съдържаща малко калории. 500 грама пресен спанак, например, има горе-долу същото количество калории, колкото една бисквитка Орео.

Избирай внимателно.

Детоксикация
Не, това не включва купуването на всякакви добавки, които си видял по телевизията или по безплатните вестници.

Става дума за спирането на алкохола. Не само, че спиртните напитки съдържат много калории, ами и оказват негативно влияние върху различните диети. Друг фактор е, че алкохолът е депресант, което значи, че може да подтисне мотивацията ти за тренировки, както и способността на тялото ти да гори мазнини и да изгражда мускули.

Сериозно, пробвал ли си да тичаш в парка с махмурлук? Хич не е забавно.

Неслучайно английската дума за "пиян" е "intoxicated" - алкохолът е токсина. Ако прекалиш с него по време на ваканция, черният ти дроб, както и останалата част от тялото ти, се нуждаят от почивка за няколко седмици.

Върни се обратно към тренировъчната си рутина
За разлика от мен, много от приятелите ми се радват на времето, в което не тренират. Познавам една жена, която беше заминала на почивка за 3 седмици през лятото и единственото упражнение, което направила, било 12-километрово тичане за цялата почивка - през останалото време се отдала на мързела. Резултатът? Беше качила няколко килограма.

Има два варианта - или се настройваш постепенно на тренировъчна вълна, или се хвърляш в дълбокото и преодоляваш болката. Въпреки че правих много аеробични упражнения, не вдигах тежести за около 3 седмици. Наскоро се завърнах отново към уредите и трябва да призная, всичко ме болеше, но това е болка която се преодолява.

Моят съвет е да се опиташ да вместиш допълнителни дейности в свободното си време - разходки, походи, ходене на басейн, игра на пейнтбол... Целта е да се раздвижиш - използвай въображението си.

Лягай си леко гладен
Под "леко гладен" нямам предвид умиращ от глад.

Не се оставяй да огладняваш много през деня, защото по този начин ще си като прахосмукачка за храна. Това се нарича "синдром на нощното ядене" и е често срещано явление сред хората с наднормено тегло.

Номерът е да стоиш заситен през деня, за да не ядеш като за последно вечерта. Яж умерено на вечеря и спри да си похапваш след това. Това означава да си легнеш леко гладен.

Преди лягане е единственото време, през което е добре да си гладен, защото през нощта апетитът ти се "рестартира" и започваш на чисто с една хубава закуска на следващата сутрин. Само гледай да не си толкова гладен, че да не можеш да заспиш и да трябва да ставаш да си хапваш през нощта.

Не бързай
Банският е опакован и чака следващият сезон, така че не бързай да сваляш килограмите. Ако постоянно се притесняваш колко време ти отнема, ще трябва да се простиш с резултатите, които фитнесът може да ти предложи, така че просто приеми, че умереността и постоянството ще те отведат там, където искаш.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес