Зареждане

Боксовите ръкавици - кои да изберем?

Боксовите ръкавици - кои да изберем?
Публикувано на: Октомври 30, 2017 в 14:00 ч
 
 "Какви ръкавици да си взема?" е сред най-често задаваните въпроси от всеки, който навлиза в света на бокса.
 
Хубаво е да разясним още в началото, че боксовите ръкавици обикновено се предлагат в различни размери - от 6oz, до 20oz, като най-подходящият се определея от целта.
 

Боксови ръкавици за тренировки

 

Ако тепърва се захващаме със спорта и са ни необходими ръкавици за тренировка на чувал, например, най-добре ще е да се ориентираме към ръкавици с размер между 10oz и 14оз. Така ще имаме защита за кокалчетата си, без излишна тежест в ръцете.
 
Друг фактор, който не бива да пропускаме е, че някои техники се усвояват и усъвършенстват доста по-леко с по-малки ръкавици. С тях имаме възможност да усетим допира с чувала и съответно да корегираме, ако е необходимо.
 

Боксови ръкавици за спаринг и двубои

 

В спаринг е хубаво да се носят ръкавици с размер поне 16oz. Въпреки неудобството от тежестта си, те ще осигурят по-добра защита за партньора. Разбира се, с времето, когато вече можем да контролираме ударите си по-добре, можем да преминем към по-леки ръкавици, но като за начало 16oz е оптимален вариант.

 
На ринга, в аматьорски срещу, ръкавици с размер 10oz до 16oz биха били подходящи. И докато някои започват аматьорските си срещи с 16oz ръкавици, в професионални срещи обикновено се носят ръкавици с размер 8oz, като в по-тежките категории може да се възползваме и от по-големите 10oz ръкавици.
 
Като равносметка, по-малките ръкавици ни предоставят възможността да усещаме удара по-добре, като това би ни помогнало да се усъвършенстваме, но в същото време по-големите осигуряват по-добра защита за партньора ни, например. Оптимален вариант би бил 10oz ръкавици за тренировки и 16oz за спаринг, а в случай на по-сериозна среща, може да се обърнем и към по-малките 8oz ръкавици, с които ударите определено стават по-сериозни.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес