Зареждане

Витор Белфорт съжалява, че не счупил ръката на Джон Джоунс на UFC 152

Витор Белфорт съжалява, че не счупил ръката на Джон Джоунс на UFC 152
Публикувано на: Декември 28, 2023 в 16:00 ч
Бившият шампион на UFC в лека тежка категория Витор Белфорт запърви път спечели пояса в дивизията през 2004 г., но имаше възможност да го направи отново осем години и не успя да натисне спусъка. Когато "Феноменът" влезе в клетката в кратки срокове, за да се изправи срещу тогавашния шампион Джон Джоунс, и беше близо до това да счупи ръката на противника си със стегнат армбар в първия рунд, но не успя да завърши събмишъна.

Вследствие на това самият Белфорт в крайна сметка загуби битката чрез събмишън в четвъртия рунд на двубоя им на UFC 152. Въпреки това, виждайки как шансът за спечелване на титлата се изплъзва през пръстите на бразилеца, много фенове и специалисти се чудеха какво точно се е случило в този момент.

Защо Витор Белфорт не счупи ръката на Джон Джоунс?

Сега, 11 години след въпроса, Витор Белфорт обсъди подробно защо не е могъл да довърши Джон Джоунс онази вечер. Религиозният спортист използва библейска аналогия, за да обясни какво се е случило в този бой преди толкова много години.

"В този бой с Джон Джоунс пожънах само това, което посях. Можех да откъсна тази ръка. Така че защо не го направих? Защото не го направих. Бях агне, когато трябваше да бъда лъв. Влязох в този бой със счупено ребро. Това беше единственият ден, в който Джон Джоунс беше в изключителна опасност в кариерата си. Единствената битка, която той на практика загуби и след това успя да обърне. Мисля, че той беше страшен лъв, а аз бях плахо агне."

Има време да бъдеш лъв и да бъдеш агне в UFC

Малко след това Витор Белфорт обясни защо толкова много харесва аналогията с лъва и агнето и подчертава как в живота има време да бъдеш и двете. Въпреки че сега знае, че е трябвало да бъде лъвът срещу Джон Джоунс, Феноменът казва, че има и моменти, когато трябва да бъдеш агнето, дори докато се биеш.

"Когато подписах някои мои утвърждения в договор пред моя духовен баща, в него пишеше: "Никога няма да проявявам милост към противника си или да се опитвам да бъда спортист." Спортистът е човек, който спазва правилата и той ще се опита да ги следва. Аз не бях спортист, а се държах като приятел на Джон Джоунс. Трябваше да му откъсна ръката, беше моментът да бъда лъвът."

"Лъвът и агнето са два символа на Исус, които намирам за много интересни. Когато умира на кръста, той умира като агне, но се връща като лъв. Мисля, че това е готино. Аз трябва да бъда едновременно и лъвът, и агнето. Когато съм у дома, съм агнето. Когато съм с децата си, трябва да бъда агнето. Когато работя, трябва да съм и лъвът, и агнето, в зависимост от момента."

Витор Белфорт се оттегли от ММА през 2018 г., но все още се боксира

Вече оттеглил се от ММА, Витор Белфорт (26-14-1 NC) се сбогува със спорта след загуба с нокаут от Лиото Мачида, през май 2018 г. Поражението дойде веднага след последната победа на 46-годишния Витор, когато той победи Нейт Маркуардт с единодушно решение през юни 2017 г.

Въпреки че е оставил дните си в ММА зад гърба си, подобно на много други бивши състезатели по смесени бойни изкуства, Белфорт напоследък се пробва в бокса. При завръщането си на ринга през 2021 г. Феноменът спечели спорен мач срещу легендата Евандър Холифийлд, като нокаутира 59-годишния тогава пенсиониран спортист. Бразилецът последва тази победа с победа с решение над друг ветеран от UFC - Роналдо "Джакаре" Соуза, през април тази година.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес