Зареждане

Кое е по-опасно: Бокс или ММА

Кое е по-опасно: Бокс или ММА
Публикувано на: Януари 17, 2011 в 09:42 ч

Няколко факта
- Допълнителните подплънки в боксовите ръкавици водят до по-сериозни наранявания.
- Разкъсванията в тялото са най-често срещания вид наранявания в ММА.
- Има два записани смъртни случая в ММА, докато при бокса са отчетени 70.
 
"90% от боксьорите претърпяват мозъчна травма в своята кариера."
 
Мнозина смятат смесените бойни изкуства (ММА) за варварски спорт. Най-големият аргумент, потвърждаващ това мнение, е, че битките били изключително яростни и опасни. Даже е считан за "човешки бой с петли" от някои политици, а и самите ММА организации правят реклами с окървавени бойци с белези и т.н. 
 
От друга страна, боксът е смятан от голяма част от същите хора за американска институция, докато неговите врагове вярват, че на боксовият ринг на бойците им е разрешено да поемат здрав пердах, някой път рунд след рунд, чак до 10-12 рунда. Има друго разпространено вярване, което гласи, че тези повторяеми сътресения увеличават вероятността на мозъчни увреждания сред боксьорите.
 
И двата аргумента водят до въпроса "Кой спорт е по-безопасен?"
 
бокс
 
Наранявания при бокса
 
И министерствата, и боксовите съдии са се опитвали да сложат правила за да се намали броя на травмите в спорта. Нараняванията в областта на главата, обаче, продължават да бъдат важен проблем в бокса. Американската асоциация на неврологичните хирурзи съобщава, че 90% от боксьорите претърпяват мозъчна травма в своята кариера. Добави към това травмите на очите и деменцията, и ще разбереш защо боксът е опасен спорт.
 
Атлетическата комисия на Невада е провела петгодишно проучване на травмите от бокса и са стигнали до извода, че подплънките в боксовите ръкавици са пряко свързани с броя на травмите в този спорт. Също съобщават, че подплънките, слагани в боксовите ръкавици са имали важна роля в омекотяването на удара, което обаче означава, че боксьорът може да бъде удрян повече пъти. Ефектът от постоянното удряне в боксовия двубой може да има сериозно въздействие върху главата на боеца. В обикновен боксов мач повечето удари се нанасят върху главата, тъй като е много трудно да се постигне нокаут чрез удари в тялото.
 
Според друго проучване, проведено от Британския съвет по спортна медицина, между 2002 и 2007, осемсекундното броене е един от най-големите причинители на сериозните травми в бокса, защото дават възможност на боеца да стане и да направи по-сериозни нараняванията, от тези които вече са му причинени. Отброяването след получаване на сътресение води до заекване, запъване и заболяването, което докторите наричат пугилистична дименция. Отново и отново, боксьорите падат на пода с такава сила, че при удара в земята се събуждат. Достатъчно е веднъж да получиш сътресение или да бъдеш наранен неврологично, за да спреш една битка на място. Вместо това, на боксьорите им се предоставя известно време да се освестят и ако са в състояние, битката продължава. 
 
Между 1998 и 2006 са отчетени 70 смъртни случая, причинени от наранявания, свързани с бокса.
 
"Обикновеният прав удар, който един боксьор поема е равен на това да бъдеш ударен с 5-килограмов чук, летяш със скорост около 32 километра в час."
 
смесени бойни изкуства
 
Травми при ММА
 
За разлика от бокса, на ММА бойците им е разрешено да използват различни техники - удряне, ритане и борба, с които да накарат противника да се откаже или да го нокаутира. ММА включва едно или повече от тези бойни изкуства: Муай Тай (вид Тайалндски бокс), Джудо, Бразилско жиу-житцу, Кикбокс, Карате и техните разновидности. Също така може да включва и бокс. Нараняванията, от които страдат ММА бойците се изразяват в травма на главата, скелетно-мускулен стрес, разкъсване на сухожилия и леки тъканни травми. 
 
През 2008 медицинския университет „Джон Хопкинс” публикува проучване на нараняванията, претърпявани по време на санкционирани ММА състезания. Според техните резултати, най-често съобщаваните травми били разкъсвания и счупвания. Заради всички захвати, удари, подхвърляния и събаряния в ММА, разкъсванията били най-често съобщаваните на Атлетическата комисия в Невада травми. Заедно с тези, счупените кости са също често срещани травми. Този вид наранявания често се появяват при двубой в UFC осмоъгълника.
 
Травми в областта на главата са също често явление в ММА. Наранявания на очите, сцепена или разкъсана кожа по лицето са също част от спорта.
 
Има 2 съобщени смъртни случая в ММА. Дъглас Дедж умрял през 1998 след битка в неконтролиран двубой в Киев, Украйна. Сам Васкез пък умрял от травми, причинени от битка в Хюстън през 2007.
 
И победителят е...
Спорен проучването на Джон Хопкинс, травми в областта на главата и мозъчни кръвоизливи са най-честите причинители на смърт в бойните спортове. Проучването стига до извода, че боксът е най-опасният боен спорт в Америка.
 
Това заключение не трябва да изненадва феновете, които разбират и оценяват спорта. Проучване на Американската асоциация на неврологичните хирурзи през 2006 показва, че обикновеният прав удар, който един боксьор поема е равен на това да бъдеш ударен с 5-килограмов чук, летящ със скорост около 32 километра в час. 
 
Не е нужно да си завършил медицина, за да разбереш защо 12 рунда здрави удари в главата могат да нанесат значителна вреда на мозъка на боксьора, неговия череп и обграждащите ги кръвоносни съдове. За разлика от това, само 25% от ММА двубоите завършват без нокаути, които в UFC, което е и най-голямата MMA организация, се случват само в три рунда при обикновени двубои и 5 рунда при двубои за титлата.
 
Така че, следващият път, когато гледаш ММА срещи, имай предвид, че когато един боец бива нокаутиран, двубоя приключва. В боксовите двубои, нокаутираните бойци получават 8-секундно отброяване, след което неговият опонент продължава да нанася мощни удари на вече наранената глава.
 
 
Ако статията ви е харесала, но не намирате отговора кое е по-опасно - бокс или ММА, то вижте и статията: Смесени бойни изкуства - статистическо проучване.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес