Зареждане

2011 - годината на тежките

2011 - годината на тежките
Публикувано на: Януари 13, 2011 в 05:00 ч

 

Ако през 2011-та нещата се развият така, както са планирани, ще видим още по-добри, по-конкурентни, двубои от високо ниво, каквито разбира се сме свикнали да виждаме през всяка една година, откакто съществуват смесените бойни изкуства.

 

Гранд при на Strikeforce в тежката категория, оглави водещите новини през отминалата, а и през настоящата седмица, но от UFC свършиха добра работа, отвръщайки на удара с новината, че Brock Lesnar и Junior dos Santos ще бъдат треньори в предстоящият сезон 13 на шоуто The Ultimate Fighter, като освен това стана ясно още и че Shane Carwin ще се завърне през юни, а двубоят между Frank Mir и Roy Nelson, както и двубоят Stefan Struve срещу Travis Browne са насрочени за май.

 

Ако следваме сценария на двете ММА промоции, в най-добрият случай, ще имаме добри битки в тежка категория от Strikeforce, от UFC или и от двете, всеки месец, през следващите десет, като кулминацията на всичко това ще бъде завръщането на Cain Velasquez, както и финалът на турнира на Strikeforce, който ще бъде в края на годината. Не забравяйте, че започнах с "ако". Да гледаме обаче с прекалено доверие напред, към двубоите, които очакваме да видим в близко бъдеще си е рискована работа. По-долу обаче ще разгледаме обстойно битките, които ще направят 2011-та, годината на тежките

 

Януари

Състезанието на UFC - Fight for the Troops ще включва два двубоя в тежка категория, излъчвани по телевизия Spike. Това са: Matt Mitrione срещу Tim Hague и Pat Barry срещу Joey Beltran. Mitrione е все още зелен, но той е бивш играч от NFL, като от UFC очевидно смятат, че има потенциала да бъде звезда, като ако успее да победи Hague в най-тежкият си двубой до момента, ще направи още една стъпка, приближаваща го до класните и конкурентни бойци.

 

Февруари

Пет двубоя от Strikeforce, всички в тежка категория, като ще се състоят в предстоящото на 12-ти февруари събитие или старта на Strikeforce World Grand Prix. Това са двубоите: Fedor Emelianenko срещу Antonio Silva който ще е и основен, плюс още един четвъртфинален двубой от тежка категория между Andrei Arlovski и Sergei Kharitonov. Останалите три двубоя са позиционирани като резервни, най-добрият от които ще е между Shane Del Rosario (10-0), който ще се изправи срещу Lavar Johnson. Ако нещата се развият добре за Strikeforce, няма да има нужда да използват тези резервни двубои, а ако нещата се развият наистина добре, то Fedor и Arlovski ще победят опонентите си и ще продължат към полуфиналите на турнира.

 

Март

Mirko Cro Cop ще се изправи срещу Brendan Schaub в UFC 128 в двубой, който изглежда е предопределен да даде на Schaub най-голямата победа в кариерата му и да изпрати Cro Cop да си събира багажа от UFC. По-късно същия месец пък ще се проведе UFC Fight Night 24, което ще включва още два двубоя в тежка категория, като това са: Mike Russow срещу Jon Madsen и Sean McCorkle срещу Christian Morecraft.

 

Април

Идва ред на останалите два четвъртфинални двубоя от първата фаза на Гранд при на Strikeforce в тежката категория, които ще се състоят в самото начало на месеца. Става въпрос за двубоите: Fabricio Werdum срещу Alistair Overeem и Josh Barnett срещу Brett Rogers. Werdum-Overeem ще бъде за титлата на Strikeforce в тежката категория, като това ще бъде и най-големият двубой в категорията до тогава.

 

Май

Mir срещу Nelson и Struve срещу Browne в UFC 130 са два примера за страхотни двубои, двубои с гаранция, които ще дадат възможност на победителите да получат още по-добри мачове за напред: Победителят от Mir срещу Nelson, ще се доближи до надпреварата за титлата в тежката, а победителят от Struve срещу Browne ще се нареди сред най-добрите млади бойци в категорията.

 

Юни

Ако си свършат добре работата със снимките на предстоящият сезон 13 на шоуто The Ultimate Fighter, няма да споменаваме колко доходоносен ще бъде двубоят между Brock Lesnar и Junior dos Santos за UFC. Достатъчно е само да кажем, че този двубой ще разшири толкова много pay-per-view бизнеса, както не го е правил никой друг подобен двубой през 2011-та. Появата на Carwin в същата карта ще бъде черешката на тортата.

 

Юли

От Strikeforce предлагат втората фаза на Гранд при в тежката категория да бъде през юли. Това е страшно амбициозно, но ако четвъртфиналите се развият добре и могат да бъдат издърпани за по-ранна дата, два полуфинални двубоя, като първи и втори за една вечер, ще направят това да бъде една от най-добрите карти правени някога от Strikeforce.

 

Август

От UFC смятат да се завърнат в Бразилия през август, като тогава и Antonio Rodrigo Nogueira (който ще посети и България) най-накрая ще се завърне в октагона. Възрастта и нараняванията се отразяват върху Nogueira, като той едва ли отново ще бъде в надпреварата за титлата, но въпреки това, той все още може да бъде конкурентен на всички най-добри бойци в тежката категория. Вероятно Cheick Kongo би бил идеалният опонент на Nogueira в Бразилия.

 

Септември

От Strikeforce заявяват, че финалът на Гранд при в тежката категория може да бъде през септември. Отново, това е невероятно амбициозно, но ако турнирът се развие точно така, както го искаме, вълнуващият финален двубой ще определи най-добрър боец в тежката категория в света.

 

Октомври

Velasquez ще бъде готов да се завърне през октомври след близо година отсъствие, като ще се изправи срещу победителя от dos Santos срещу Lesnar. Завръщането на Velasquez ще бъде голям двубой при всички положения, но ако Lesnar успее да победи dos Santos, тогава Lesnar срещу Velasquez 2 ще бъде най-големият MMA двубой за годината и един от най-големите случвали се някога в историта на pay-per-view гледанията и голямото внимание от страна на медиите.

 

И това е. Десет месеца нон-стоп забавление, предоставено ни от организаторите и момчетата в тежката категория, ако разбира се, всичко върви по план. Лошата новина е, че в края на всичко това, всички ние ще искаме да видим шампионът на UFC срещу шампионът на Strikeforce, а това не е двубой, който някога ще се случи. Но при всички положения, не ни остава нищо друго, освен да се насладим на очертаващите се уникални ММА срещи, разбирайки за пореден път, защо толкова много обичаме този спорт.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес