Зареждане

UFC 208: Holm vs. de Randamie - прогнози и залози от TheRebel

UFC 208: Holm vs. de Randamie - прогнози и залози от TheRebel
Публикувано на: Февруари 9, 2017 в 15:56 ч

Веселин Веселинов

Рубриката на The Rebel: Подготвил съм ви сравнително дълго четиво с анализ на някои срещи от ивента UFC 208, който ще гледаме неделя сутринта (ранните почват 1:30, прелимите - 3:00, главните в 5:00). В картата Холм-Де Рандами смятам че има три много лесни за познаване двубои, където коефициентите са сгрешени от букмейкъра.

 

Холи Холм  2.05  - Джърмейн Де Рандами  1.80 

 

 
Прогноза: Холм, Залог: Холм

Нека започнем от Джърмейн.

2011-та я викат от "Страйкфорс" за тяхната категория "перо" при жените с идеята след една-две победи да се бие с Крис Джустино. Не става: Джулия Бъд избърсва пода с нея въпреки че по това време има в актива си два мача в ММА (победа и загуба). Джърмейн е мн. висока жена, но не е за 145 паунда. Има слабо, стройно телосложение с тесни рамене и широк ханш. В категория до 145 паунда (66кг.) пресата ѝ видимо изчезва и дефиницията на ръцете и краката. Това ми говори че идеалната категория за нея е 135 паунда и свалянето до тези килограми не ѝ е голям проблем. Разбира се, не е малка за 135, но определено 145 не е за нея, ако ще се бие с жени които наистина са за там. Тя превъзхожда Холи по размах на ръцете и по височина, но не и по размери. Холи е наистина голяма за 135 паунда и се вижда на кантарите като я видите колко е изпита. За 145 паунда едни жени като Меган Андерсън или Крис Сайборг вече ще ѝ дойдат възголемички, но със сигурност мога да кажа че Холи е по-голяма от Де Рандами.

За размера добре, ами какво може в октагона? Тук имам хем може да се каже лоша представа, хем добра. Лоша, защото не намирам половината ѝ ММА двубои. Гледах ѝ боевете с/у Eлмос, Пачеко, Нунес, Бъд и Уебър. Добра, защото не виждам какво толкова мога да науча повече от старите ѝ двубои. Де Рандами е муайтай боец с нулева защита от събаряния и нулева игра на земя (срещу хора които могат нещо поне). Това в скобите е важно защото сега ще ви представя комбинираната статистика на момичетата които е победила Де Рандами в "Страйкфорс" и UFC - 0 победи от 10 мача!!! Де Рандами няма победа над качествен противник в ММА. Най-добрата ѝ победа е неединодушно решение (сплит) над Джули Кедзи, която мач по-късно приключи с ММА. Нещо любопитно - статистиката на Де Рандами срещу момичета които нямат страница в Уикипедия 4-0 (3 с нокаут, 1 с решение), срещу момичета които ИМАТ страница в Уикипедия 2-3 (победите с решение, а загубите с решение, технически нокаут и ключ)

Срещу всеки малко кадърен боец Де Рандами се огъва. Дори срещу тези които са зле не се справя блестящо при победата. Отнема ѝ рунд и половина да нокаутира Лариса Пачеко и повече от половин рунд да нокаутира Ана Елмос (която като Кедзи след още един мач приключи с ММА). Първо няма нокаут сила, поне с ръцете. Натурална нокаут сила. Направих си труда да погледна техниката ѝ на удар. Завърта таза, завърта раменете, всичко както си му е редът. Но въпреки това не виждам сила. Най-често побеждава чрез удар с коляно или крак. Там техниката ѝ е добра и силата. Да се върна малко на техниката, може би все пак нещо ѝ куца защото все пак е голяма, би трябвало да може да те зашеметява поне малко. Но ми се струва че повече си избутва ударите отколкото да ги изстрелва. Добре разтяга ръката, всичко точно изглежда като по учебник, но няма експлозия. Но стига за силата на удара ѝ.
 

 
Като умения в хватовите БИ я няма никаква. Има някаква идея как да отклони опит за тейкдаун ако го направиш почвайки от съблекалните, също така може да те обърне ако я притискаш аматьорски срещу мрежите. На земята може да задържи гард, но ако не правиш нищо. Тоест като граплинг/борба Де Рандами има съвсем, съвсем повърхностни умения, даже няма и толкова. Моето впечатление е че никой не я учи на нищо в борбата/БЖЖ, нито е правила спаринг специално за тези БИ, предполагам се учи като гледа другите в залата или от гледане на мачове. Не виждам, от това което показва, сериозно някой да е седнал и да я обучава. Да, няма почти никакви мачове в ММА, вярно е, но мога да изброя доста примери за момичета с нейната статистика които могат повече на земята и граплинга не им е първо БИ. Аз лично търсех нейни клипове как тренира борба или БЖЖ в нета и не намерих нито един! Знам че тренира в АКА, но по това което показва в октагона не си личи. Всеки път като потърся да видя как тренира ми излизат клипове и снимки на нея с протектори за крака или как бие чувала или на лапи. Един път не я видях облечена с Ги да се търкаля с някой? Според мене Де Рандами, както доста други бойци, реално не тренира в АКА и никой там не я обучава. Тя си ходи там преди мач за да прави твърд спаринг (нещо с което АКА е мн. известна зала) и това ѝ е "тренирането в АКА" (където ако тренираше сериозно можеше да се възползва от познанията и насоките на такива атлети като Нурмата и ДС примерно).

Холи Холм е другата страна на уравнението. Тя има подобен на Джърмейн опит в ММА и като нея основното ѝ БИ е страйкинг. Но от тук почват разликите. На Холи Холм кикбокса е много по-различен от на Джърмейн. Джърмейн няма тази подвижност, влизане и излизане от дистанция, умение за точкуване. Това е една от причините Холи да успява да интегрира кикбокса си по-добре при правилата на ММА, отколкото Де Рандами. Когато непрекъснато се движиш и имаш перфектни умения за контра-атака (за нивото на женския ММА поне) не е нужно да си страхотен в БЖЖ или борбата. Защото държиш такава голяма дистанция от противника и особено със стойката на Холи, която е подобна на Рори МакДоналд, приведена напред, таза ти е изведен доста назад и е трудно за борците да те хванат за него и свалят. Другото нещо, в женския ММА 90% от бойците не могат да се бият отстъпвайки и на контри. Ефективни са почти само атакувайки. Тук това е в голяма полза за Холи защото нейният стил е идеален за супер агресивни бойци с ограничена техника и опит в стойка.
 

 
Холи Холм в граплинга е изцяло дефанзивен състезател. Тя е научена да спира граплинг техниките на опонентите и общо взето до там. Технически е мн. добра в това да спира клинч, да спира специфични събмишъни. Но що се отнася до атаки с граплинг умения тя е бял колан. Повече разчита на физическата си сила в това отношение.
 

Коя ще победи от двете дами и ще бъде първият шампион до 145 паунда в UFC?

 
Почти съм сигурен в Холи Холм. Тя има леко предимство в килограмите, има добро предимство в атлетизма, вероятно има и предимство в кардиото защото се е била 5 рунда два пъти и знае как да си разпределя силите. Тренира в мега-лагерът Джаксън/Уинк и съм 100% убеден че планът за този мач ще се върти сериозно около това да свалят Де Рандами на земята поне веднъж всеки рунд. Това не е непосилна задача, дори за боец като Холи която никога не е използвала борбата си за нещо друго от спиране на тейкдаун. Де Рандами няма идея как да спре сериозен опит за тейкдаун от боец който е голям колкото нея. В стойка двете са най-малкото равностойни, а ако Де Рандами играе агресивно давам сериозно предимство на Холи Холм. Не е трудно да улучиш Холи с удар, тя няма добра защита от удари, но е трудно да я улучиш тежко защото 90% от времето тя излиза от дистанция и така всеки удар който попадне в главата ѝ е слаб защото се отдалечава от удара.

Прогнозата ми е победа за Холи Холм с решение.
 

Андерсън Силва  2.00  - Дерек Брънсън  1.71 

 

 
Прогноза: Брънсън Залог: Брънсън

Тук ще съм значително по-кратък. Имам известни съмнения в Дерек защото ходи с брадичката напред и невероятната способност на Андерсън Силва да наказва лошо такъв тип бойци. Но това което работи в полза на Брънсън е че последния му мач загуби лошо и е почти сигурно че ще играе пъти по-предпазливо сега. Годините са на негова страна, с 8 години е по-млад, Силва вече мина 40. Атлетизма е отвсякъде на негова страна, размерите и кардиото (ако играе умно). Брънсън го дават 1.71, за човек който смятам че ще бие стария вече Силва 9 от 10 пъти, това е чист подарък.

Почнах от зад напред обаче. Защо смятам че това 1.71 (а беше 1.90 по едно време) е подарък. Начинът по който играе към днешна дата Андерсън Силва не може да му спечели нито един мач, освен с късмет и/или срещу друг амортизиран боец като него. За това смятам че реванш Силва-Белфорт беше много по-удачен мач за тази карта отколкото срещу младия Брънсън.
 

 
Да, страйкингът на Брънсън е зле, дори повече от зле. Не съм виждал боец толкова очевидно да си поставя главата на тепсия. Дори в женските категории го няма това нещо. Ултра агресивен е. Но за ужасния начин по който се бие, Брънсън си плати само веднъж от последните си 6 двубоя. Това което го спасява е че има добра поносимост към удари, много силен и бърз е. Много е трудно да контрираш боец със силен удар който скъсява така бързо дистанция. Трябва да си много опитен в това, трябва контра-играта да ти е втора природа. Ти можеш да го удариш разбира се, но когато не си добър в това няма да можеш да го удариш чисто и силно. Плюс това се изисква и поне да имаш някаква защита от събаряния за да го държиш далече от себе си и да увеличиш шанса да го удариш хубаво когато напада.

Андерсън Силва е на 41 години. Едно от първите неща които те напускат с напредване на времето са рефлексите. Неговата защита от удари се изразява в това първо да те накара да замахваш по него все едно гониш муха, и второ избягване на удара единствено с движение на главата. Не с движение на краката, не с блокиране, само с движение на главата. Това е много опасно. Но Андерсън го прави защото така е най-икономично. Иначе ще трябва да се движи активно из октагона, а на 41 години кардиото вече си е заминало, колкото и да тренираш. Силва вече няма и поносимост към удари след мачовете с Уайдман.

Моята прогноза е Дерек Брънсън с нокаут.
 

Гловър Тешера  1.53  - Джаред Канониер  2.65 

 

 
Прогноза: Тешера, Залог: Тешера

Тук Тешера е очевидният избор, дори на 1.53. Коефициентът му беше дори по-добър, беше 1.66, но доста пари потичат в негова посока и коефициента пада. На 1.53 все още си заслужава сериозна сума за Тешера. Той има много повече опит, технически е много по-добър във всички аспекти на ММА и е по-голям от Канониер. Канониер има добра експлозивност, признавам му го. Ако му стоиш неподвижно пред него ще те приспи. Пъргав е и силен за 205 паунда, но пак ми се струва една идея по-малък. Има доста големи бойци в тази категория.
 

 
Канониер има един голям недостатък и това е начина по който се пази от удари. Предпочита движението на главата и кръста. Това е хубаво, но ако си боксьор. В ММА таза ти остава неподвижен и е адски лесно да те хванат през кръста и да те свалят долу. Точно това направи и Кутелаба. Кутелаба е като Канониер маса мускули, но е дребен за категорията.

За разлика от Тешера, Кутелаба няма БЖЖ умения и контрола му на земя е мн. хлабав. Очаквам от Тешера солидна игра в стойка и търсене на тейкдаун. Единственият шанс на Кутелаба е нокаут. Тешера е известен със съмнителната си брадичка така че го имайте на ум при залагане тук.

Моята прогноза е Гловер Тешера с ключ.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес