Зареждане

Хранене за по-добро зрение

Хранене за по-добро зрение
Публикувано на: Октомври 27, 2013 в 21:29 ч
Снимка: wikimedia.org
Имате ли проблем при шофиране в тъмното? Сгответе си къдраво зеле. Лутеинът, който е в състава на повечето зеленолистни зеленчуци, може да ви помогне да подобрите нощното си зрение.

В скорошно проучване, проведено в Китай, хората които са консумирали ежедневно лутеинови суплементи в продължение на година, са подобрили бистротата на зрението си, сетивността към контраста и яркостта - основни елементи при по-добро нощно виждане и шофиране.
Лутеинът се открива и в здравата тъкан на окото в ретината и е отговорен за това колко бистро може да виждате. Ако имате ниски нива на лутеин - потенциални причинители са непълноценно хранене, пушене и излагане на ултравиолетови лъчи - зрението ви започва да се влошава, особено в слабо осветена или прекалено ярка обстановка.

20 милиграма от лутеин, които консумирали хората в изследването, се равнява на 1 купичка сготвено къдраво зеле. Това е голямо количество за ядене всеки ден, но една диета, която включва разнообразие от плодове и зеленчуци е напълно достатъчна за поддържане на нормални нива на лутеин.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес