Зареждане

Болки в коленете

Болки в коленете
Публикувано на: Ноември 30, 2008 в 11:17 ч

Много хора страдат от болки в коленете, но причините са различни.Често стари травми, неизлекувани инфекциозни заболявания могат да оставят тежки последици. Възможно е болките да са резултат на тежки заболявания като артрит, ревматизъм, артроза, болест на Бехтерев, остеопороза и др..

Коляното е твърде деликатна част от човешкото тяло, но хората твърде често не му отдават голямо значение. Едва когато при промяна на времето, при тежка умора или възпалителен процес коленете започват да болят, се замисляме от какво произтича болката, която понякога не ни позволява даже да заспим. Нашият съвет е да не се подценяват болките в коленете, а своевременно да се потърси лекарска помощ, тъй като всички елементи, изграждащи коляното могат да бъдат засегнати в една или друга степен. При подценяване на болките-сигнал за заболяване-може да се стигне до обездвижване, оттоци, тежки възпаления. Самолечението никога не е довело до нищо добро, няма да помогне и в този случай. Не е желателно да прилагате безразборно локални намазвания с мехлеми-медицински, а понякога и “бабешки цярове”. Надяваме се, че помните мъдростта: “За всяка болка си има цяр.”, значи трябва да се открие точната причина, за да се избере точното лекарство. Понякога не е никак лесно да се установи от какво болят коленете, но си струва да се изтърпят мъките от висенето пред лекарските кабинети, за да имате здрави колене.

Накратко какво представлява коляното:
В колянната става се свързват три кости: бедрената кост (или фемур), голямопищялната кост (голямата кост на подбедрицата, тибия) и капачето (патела). Капачето ляга върху другите две кости в предната част на ставата и се плъзга, когато коляното се прегъва. То предпазва и осигурява на ставата правилна работа. Контактуващите в ставата краища на трите кости са покрити със ставен хрущял - твърд и еластичен материал, който "обира" натоварването в ставата и осигурява гладкото плъзгане на повърхностите й.

Между костите на колянната става се намират две "възглавнички" от дебел и здрав хрущял, наречени менисци. Всеки от тях има формата на дисковиден полумесец. Те се разполагат между повърхностите на бедрената и голямопищялната кост във вътрешната и външната част на всяка колянна става.

Всяко коляно има два мениска - вътрешен и външен. Менисците поемат част от натоварването върху долната част на крака, разпределят поравно тежестта върху големия пищял, спомагат за добрата дейност на ставата и подобряват стабилността й.

Връзките са здрави и еластични ивици от тъкан, които свързват кост с кост и придават устойчивост и здравина на ставите. Четири лигамента (връзки) свързват бедрената кост с големия пищял: предна кръстна връзка - разположена е по средата, във вътрешността на ставата и предпазва тибията (големия пищял) от приплъзване напред спрямо бедрената кост; задна кръстна връзка - също разположена във вътрешността на ставата и предпазва тибията от приплъзване назад спрямо бедрената кост; латерална колатерална връзка (външна странична връзка) - разположена е от външната страна на коляното и го предпазва от изместване или изкривяване встрани от тялото; медиална колатерална връзка (вътрешна странична връзка) – тя е разположена от вътрешната страна на коляното и го предпазва от изместване или изкривяване навътре (в посока към другото коляно).
Основно две групи мускули осъществяват движението в колянната става: четириглавият бедрен мускул разгъва подбедрицата в коляното, а мускулите по задната част на бедрото се залавят между тазобедрената става и горната част на подбедрицата и осъществяват сгъване в коляното.

травми контузии болки коляно


Сухожилията са здрави тъканни "шнурове", които свързват мускулите с костите. Двете основни групи сухожилия около колянната става са сухожилието на четириглавия бедрен мускул, което обхваща капачето и свързвайки бедрената кост с големия пищял, придава стабилност на ставата отпред.


Сухожилията на задните бедрени мускули, свързват мускулите сгъвачи на бедрото с големия пищял, като обхващат коляното от вътрешната и външна страна.По този начин те стабилизират ставата отзад и частично отстрани.

Сами разбирате колко сложно е устроена нашето коляно и колко грижливо трябва да се отнасяме към него. Известно е, че жените повече се грижат за коленете си, макар мотивите им да са свързани с естетичния вид на женските крака. Все пак леките масажи с козметични кремове, целта разбира се е кожата да изглежда добре, радват дамските коленца. Последното беше в стил шега, но съвсем сериозно напомняме, че при болки в коленете трябва професионална медицинска помощ.

Въпреки това има някои упражнения, които облекчават болката, ако тя вече се е появила.
1. Седнете на табуретка така, че ходилата да са стъпили добре на пода. С длан, леко сгъната като паничка, потупвайте по капачките и на двете колена. Един цикъл да бъде над 100 потупвания. Почивка. Втори цикъл. Упражнението трябва да се прави често. Ако ви се струва трудоемко, сетете се, че докато гледате телевизия, можете да си помогнете. Старайте се потупванията да са равномерни и леки, за да не си навредите, вместо да облекчите болките. Чували сте навярно израза: ” Ставите обичат да ги галят.”.

2. От изправено положение придвижете единия крак леко напред и опрете петата му на пода. Другият опорен крак е леко сгънат. Навеждате се към предния крак и започвате да търкате с две ръце коляното от всички страни, докато го загреете добре. Тъканите и сухожилията от задната страна трябва да се затоплят, да станат меки и отпуснати. Повтаряте същото с другия крак. Обикновено се правят по три пъти през деня подобни манипулации. Не може да се определи колко време трябва да отделите за това упражнение, това зависи от ръста ви, пълнотата и други фактори. Търкането трябва да е с умерена енергичност. В никакъв случай не действайте грубо.

3. Вдигнете бавно ръце нагоре, докато се изпънете максимално. С рязко и енергично движене надолу, сякаш изтръсквате нещо, приклекнете, без да отлепвате ходилата, движете ръцете, докато минат покрай и назад от подбедриците. Изправете се плавно. В крайната фаза тялото трябва да е изправено, а ръцете да сочат надолу и леко назад. Отново бавно се изпъвате нагоре максимално. Повтаря се три серии по 12 пъти.

4. Заставате в удобна за вас позиция с ходила, сочещи в една посока, като единият крак е по-напред от другия. Ширината и дължината на стойката зависят от болката и силата на краката ви. Започнете да правите кръгове с длани, успоредни на земята, ръцете да са успоредно пред вас. Тежестта се пренася от предния на задния крак, напред и назад. Горната част на тялото остава колкото може по-изправена. Краката и тазът се движат само напред и назад, а не се въртят. Кръговете с ръцете трябва да се правят няколко десетки пъти в едната, а после също толкова в другата посока. При най-малката умора - разменяте краката така, че другият да стане преден.

Идеята е упражнението да се практикува колкото се може по-често, като се почне от висока позиция и постепенно се увеличава разстоянието между краката и се понижава височината на равнината, в която се правят кръговете. Следващото утежняване е чрез увеличаване на времето и забавяне на движенията. От това упражнение коленете се натоварват динамично и отделните групи мускули имат възможност да починат в различните фази на движението. В най-трудния вариант от тази стойка може да се бърше пода при почти изправен гръбнак. Това означава, че коленете ви са в идеална форма. В никакъв случай не трябва да се усеща силно натоварване. Утежняването на упражнението трябва да е приятно и постепенно.

За всички, които активно спортуват, е добре да имат предвид следното:
1. Преди всяка тренировка направете обща качествена разгрявка.

2. Ако имате болки в коленете, се разтягайте, преди да започнете упражненията.
Ето едно добро упражнение за разтягане на бедрената фасция: легнете на лявата си страна, свийте десния крак, хванете здраво глезена на десния крак с дясната ръка и с дясното коляно очертайте въображаем квадрат. Повторете 6 пъти с всеки крак.

3. Заздравявайте мускулите около коляното.
Легнете на лявата страна, вдигнете максимално десния крак. Коляното е насочено напред. Повторете 6-12 пъти на всяка страна. Легнете по корем, свийте десния крак, така че петата да сочи към тавана. Повдигнете леко бедрото от пода и изнесете крака встрани. Движението е от бедрото. Повторете 10 пъти на всяка страна.

4. Разнообразявайте обичайните си упражнения с каране на велосипед, велоергометър, бягане, леки подскоци. Това ще развие и другите мускули на краката и ще осигури по-надеждна опора за коляното.

5. Много полезно е ходенето на колене, но задължително на мека постелка или с меки подложки на коляното, за да не се травмира то.

6. Ако имате болки в коленете, преценявайте по време на тренировка кога трябва да поставите наколенки или ластични бинтове. Вече сме споменавали, че не е редно да стоите постоянно с тях поради затрудняване на кръвообращението.

Зачервени колене издават ревматизъм.

Друга интересна тема е и Травми на коляното.

Източник: Fitness-bg.net

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес