Зареждане

Треньорът по време на двубой: Неоцененият герой

Треньорът по време на двубой: Неоцененият герой
Публикувано на: Декември 2, 2011 в 10:19 ч
Снимка: wikimedia.org


Надъхването на треньора по време или преди битка е може би най-неоценената част от подготовката на един боец.

Ако някога си се заслушвал в това, което казват треньорите по време на някои двубои, най-вероятно си останал изненадан в техните възможности и качества. Учудващо е колко често можеш да чуеш от ъгъла да се крещи "Пречукай го тоя бе!". Сериозно ли?!

Много важна част от всяко успешно състезание е добрата комуникация между треньора и неговия ученик.

Тази статия е съсредоточена върху няколко метода, които е хубаво да бъдат използвани, когато боецът има мач. Те, естествено, могат да бъдат и прилагани в някои стресови моменти.

Добрият треньор е като втори чифт очи за неговия ученик. Но това, което вижда треньора, може да бъде безполезно, ако не е способен да предаде информацията на боеца.

треньор боец мотивация двубой


Отдолу са изброени съветите, които ни се сториха полезни за комуникацията с боеца по време на мач.

По-малкото може да значи повече... Придържай се към простотата
Ако се чува едно монотонно бърборене от ъгъла, то ще се слее с целия шум в главата на боеца, който най-вероятно е бил вече игнориран от самия боец. Бъди търпелив, дръж си езика и съобщавай само най-важните неща. Когато даваш насоки, придържай се към по-простите думи. Предложения, подобни на “пусни лявата, после ъперкът, после балтия, ляво кроше, десен ритник и го събори” са прекалено дълги за един боец, който е под голямо напрежение и гледа как да се предпази. Нещо, което повече наподобява следното, би било по-практично:  “SLip and counter”.

Използвай името на "ученика"
По време на една от битките си, Trevor “Little Bang” Osborn сподели, че когато всички около него викат, той не можел да разбере кой какво и на кого казвал. Не знаел дали се провикват на противника или на него, но скоро разбрал всичко... когато чул своето име. Тогава бил в състояние да се съсредоточи и да слуша.

 Подходящата употреба на тази техника трябва да звучи така:
"Тревор, давай първи!"
"Тревор, кръг! Пази си гърба от решетката!"
"Тревор, давай!"

Поддържай визуален контакт
Когато боецът е изтощен, често очите му приличат на ротативка. Главата му се върти леко и мързеливо, очите му се скриват под клепачите.

Ако това се случи между рундовете, управлявай главата му с ръце и го накарай да те гледа в очите.

Ако е все още в добро състояние по време на рунда, кажи му да те гледа в очите. Това не само ще го накара да се фокусира върху теб, а не само върху инструкциите ти, но и върху целта, възложена за момента.

Ключови думи
Това са думи, за чието значение сте си говорили предварително с боеца. Хубаво е да се използват още при тренировката, за да може боецът да свикне с тях и когато излезе на ринга, да е подготвен.

Например, някои използват ключовата фраза "Давай сега". Всички знаем какво е значението - че остават 30 секунди от рунда.
Тези фрази трябва да бъдат използвани редовно по време на тренировката.

Не използвайте повече от 1 или 2 ключови думи в залата. Колкото повече ключови думи или фрази имате, толкова по-малко значение имат те.

Тренировъчна екипировка от нашия онлайн магазин


Комуникирайте чрез езика на тялото - с жестове и изражения
Има случаи, в които стреса кара боеца да спре да слуша насоките на треньора си. Има и случаи, в които залата е толкова шумна, че гласът на треньора не може да бъде различен от останалите. В такива моменти идва на помощ визуалната комуникация. Например, бихме посочили първо очите си, а после тавана, ако искаме да накараме боеца да извие гърба си повече, повдигне главата и да вкара в игра цялото си тяло, за да затегне гилотината, ключа на ръката и т.н.

Бихме посочили тавана и завъртили пръста си, ако искаме да накараме боеца да се поотпусне и да поизгуби малко време.

И запомнете... всяка съобщение трябва да бъде съпроводено от името на боеца.

Надявам се, че тези съвети биха били полезни за теб и отбора ти и ти желаем всичко най-добро. Тренирай здраво... ще се видим на тепиха!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес