Зареждане

Три съвета за увеличаване на издръжливостта

Три съвета за увеличаване на издръжливостта
Публикувано на: Август 23, 2009 в 11:26 ч
Снимка: Bakersfield Californian
 Ако се занимавате сериозно със смесени бойни изкуства (MMA), страйкинг или граплинг знаете колко важна е издръжливостта. Много състезатели са се чувствали ужасно след като минат две минути от състезанието и те са изтощени и не могат да дадат нищо повече от себе си. Много хора са губили двубои заради налегналото ги изтощение още в началото на срещата. Тези три полезни съвета са именно за увеличаване на издръжливостта.

Съвет 1: Концентрирайте се върху спринтовете и интервалите вместо върху дългото и бавно тичане. Бойните спортове изискват експлозивност, бързи движения и сила в различни периоди в 5 минутния рунд. Никога не се знае дали ще попаднете в клинч, ще се защитавате от удари, ще избягвате нечии маунт или ще се борите за триъгълник. Но със сигурност знаете, че няма да подтичвате по ринга в бавен ритъм за половин час. Тичането трябва да е повечето пъти експлозивно.

Пример за добра тренировка с тичане е спринтирането пет пъти по 50 метра като засилвате темпото си от 60% до 90%. Почивате минута и след това правите 100 метров спринт, върнете се в началото и повторете докато станат общо 10 спринта. Това е много по-добро от бавното тичане на голяма дължина.

Съвет 2: Почивайте си 1 седмица за всеки 4 седмици здрави тренировки. Много бойци се случва да претренират и да се изтощят. Силната психическа увереност е това, което ги прави толкова здрави, но понякога заради нея се контузват и претренират, което от своя страна води до ограничено представяне на тренировките и състезанията.

Може да си помогнете и да избегнете тези проблеми като си взимате 1 седмица почивка от кондиционните тренировки. В тази седмица може спокойно да си тренирате бойния спорт и силовите тренировки, но оставете тежките кондиционни упражнения за една седмица. Когато ги започнете пак след това ще сте много по-свеж и готов за кондиционно натоварване.

Съвет 3: Правете повече специфични тренировки 4 седмици преди двубоя. Вместо спринтовете и интервалното тичане правете повече скачане, спраулове, спринт на място за бързина на краката, упражнения за торса и експлозивни лицеви опори, възможно най-бързо и експлозивно. Това са все движения нужни на ринга.Може да смесите различни упражнения и да ги направите в 5 минутни рундове с по 1 минута почивка между тях. Колкото по-близо сте до двубоя или състезанието, толкова по-специфични упражнения трябва да правите в кондиционната си подготовка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес