Зареждане

6 лека за често срещани проблеми

6 лека за често срещани проблеми
Публикувано на: Август 12, 2011 в 08:05 ч
Снимка: pixabay.com

Предлагаме ви няколко съвета за леки, но никак приятни, често срещани проблеми в ежедневието ни.

1. Обрив след бръснене

Бръсненето оставя малки косъмчета във фоликулите. Когато те започнат да растат, могат да се огънат под кожата, ако не са достатъчно дебели. Това дразни кожата, което като резултат представлява малки, сърбящи и червени пъпки, които утежняват по-нататъшното бръснене.

Решението: Бръснете се в посока на където расте косъма, като използвате добра пяна или гел за бръснене, като преди това можете с мек вълнен плат намокрен с топла вода, да омекотите самите косъмчета. Може да използвате и електрическа самобръсначка, за да намалите дразненето.

2. Лош дъх

В устата живеят над 600 вида бактерии, много от които изпускат газове, които образуват лошия дъх в устата. Някои храни усилват ефекта, като например млечните продукти, чесън, лук, алкохол и тютюн.

Решението: Най-добрия начин да оправите лошия дъх е като използвате конец за зъби. Той отстранява заседналите парченца храна от трудно достъпните за четката места. Много зъболекари препоръчват да се мине с конец за зъби, преди да си измием зъбите с четка, за да може флуорида от пастата за зъби да попадне и между зъбите.


3. Гъбички по краката

Повечето гъбични инфекции по краката, които могат да се хванат в тренировъчните зали, нападат зоната между пръстите. От тях се появява червена, лющеща се и раздразнена кожа.

Решението: Може да започнете с анти-гъбични кремове за да се справите с проблема. За да го избегнете обаче, никога не стъпвайте с бос крак в съблекалнята или банята на залата и въобще на места, където много хора стъпват боси. Ходете с джапанки под душа. Гъбичките обичат толината, влажните помещения, така че винаги обръщайте обувките си за да ги държите сухи и ходете боси, когато е възможно, за да избегнете потенето на краката.

4. Пърхут

Скалпът на всеки отлюспва умрялата кожа, но пърхута се образува, когато скалпа прекали с това. Има няколко причини за това, една от които е честото излагане на голяма жега или студ. Друга причина може да бъде гъбична инфекция, наречена pityrosporum ovale, която изсушава скалпа и образува отлюспването.

Решението: Нормално този проблем се решава с използването на шампоан против пърхут. По-сериозните случаи изискват специални медицински шампоани.

5. Лоша миризма от тялото

Чистата пот не мирише, но бактериите по кожата причиняват лошата миризма чрез химически състав познат като BO. Безпокойството, наднорменото тегло и яденето на храни като лук и чесън, могат да направят това още по-зле.

Решението: Има специални дезодоранти и гелове против изпотяване за хора, за които това е проблем. Ако това не помогне има по-екстремни методи като Ботокс, който блокира нервните сигнали, които стимулират потенето. За това обаче по-добре говорете с личния си лекар.


6. Ушна кал

Ушната кал е нормална и здравословна субстанция, която съдържа различни мазнини. Тя се намира в ушния канал и предпазва кожата и ухото, като захваща чужди телца попаднали там. Прекалено многото ушна кал може обаче да намали слуха.

Решението: Съдържанието на прекалено много ушна кал може и да е болезнено, но лесно може да се оправи като се използват капки за уши, които притежават размекващо действие - размекват ушната кал, което прави премахването и по-лесно с клечка за ухо. Ако така не стане, посетете личния си лекар, който може да го почисти.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес