Зареждане

4 съвета от древните бегачи за по-добра издръжливост

4 съвета от древните бегачи за по-добра издръжливост
Публикувано на: Май 8, 2018 в 19:00 ч
Dean Karnazes печели ултрамаратонът Death Valley Badwater през 2004-та и състезанието за издръжливост, което е с разстояние 100 мили - "Vermont Trail" през 2006-та. Отново през 2006-та участва в маратони във всичките 50 щата на САЩ за 50 последователни дни. Печели 4 Deserts Race Series през 2008-ма и пробягва 4800 километра от Дисниленд до Ню Йорк за 75 дена през 2011-та. Но как е усвоил маратонецът тази завидна издръжливост?

Древногръцкият вестоносец Pheidippides е считан за основно вдъхновение за маратоните - той е пробягал 40 километра от Маратон до Атина през 490 г. пр. Хр., за да предаде новината за победата на Гърците. Той също пробягал 220 километра от Маратон до Спарта за 2 дена преди това, полагайки основите на модерните състезания. Легендарният маратонец Dean Karnazes, въодушевен от гръцките си предшественици, опитва да повтори подвизите на античния герой като изминава същото разстояние без удобствата, с които разполагаме в наши дни.

Опитът е от значение

"Като професионалист и избраник за тежката мисия, Pheidippides бил винаги в готовност, на разположение да изпълни тежката си задача по всяко едно време. Навярно е бил по-възрастен от обичайните бегачи, тъй като е трябвало да натрупа необходимия опит и физика. Да не говорим и за дипломатическите му способности, необходими за спечелването на доверието на спартанците. Дори в наши дни по-дългите маратони не са за младежи - понякога са нужни години, за да опознае човек тялото си достатъчно добре. Не се занимавах сериозно докато не станах на 30. Успях да завърша 50 маратона за 50 дни като бях на 44."

Това споделя самият Karnazes, като продължава със следното...

Тренирайте за подходящата форма

"Хората в планинските региони на Крит са имали по-здрави крака от останалите. В наши дни вече знаем, че упражненията влияят по различен начин на телата ни. Някои видове бягане спомагат за повишаване на плътността на костите, докато в частност бягането на дълги разстояния по неравен терен ангажира и тренира много от важните мускули на краката, торса, горната част на тялото и ръцете. Тренирайки по подходящ начин, бихте могли да се сдобиете с тяло, което предлага добро съотношение между сила и размер, както и здрава костна структура."


Заздравете духа си

"Здравото тяло е само част от цялото уравнение. Силният дух е също толкова, ако не и дори по-важен елемент. Pheidippides е бил под голямо напрежение, имайки предвид, че при всяка излишна стъпка персийците получават шанс допълнително да се укрепят в Маратон. Само мисълта, че персийската армия би могла да достигне семейството му би била достатъчна да срине от ярост всеки друг - но подобен срив би се оказал контрапродуктивен за мисията. Той е трябвало да потиска мислите си и да остане съсредоточен. Виждал съм това при други маратонци - вместо да се съсредоточат върху загубата, те мислят за радостта от победата."
 
Най-доброто място за намиране на повече мотивация и закаляване на духа е нашата секция с публикации на тема "Здрав дух - здраво тяло".
 

Внимавайте с храната

"Древногръцките атлети са яли смокини, сухи меса и стрити сусамени зърна с мед. По време на един от маратоните си в устата си държах жилаво месо, което дъвчех продължително време, за да усвоявам солта от соковете - знаех, че натрият ще бъде полезен за изгубените електролити. От друга страна, смокините може и да бяха вкусни, но излизаха по доста коварен начин, ако ми следите мисълта. Ще попитате какъв е урокът? Винаги внимавайте с храната и бъдете сигурни, че сте пробвали нещата на практика, за да няма изненади."

Ако искате да се информирате повече за това как храните действат при различните методи на тренировка, посетете секцията с публикации на тема хранене и възстановяване.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес