Зареждане

Разлики между традиционното и бразилско жиу-житцу

Разлики между традиционното и бразилско жиу-житцу
Публикувано на: Октомври 29, 2010 в 12:53 ч
Снимка:Niels Linneberg

Джитцу е възникнало като бойно изкуство за бойното поле, разработено от самураите, на които им се е налагало да се справят с въоръжени опоненти, когато самите те загубят оръжията си. С течение на времето, бойното изкуство е било променяно от различни хора според техните различни нужди. "Джуджицу", "Жиу Житцу" и "Джу Джицу" са все различен превод на едно нещо. Нещото, по което всички варианти на Джицу си приличат е, че включват движения, заключване или хвърляне на опонента за постигане на резултат. Целта на статията е да ви запознае с двете известни форми на жиу-житцу, които са бразилското и традиционното японско.

Японско (традиционно) жиу-житцу

Традиционното японско жиу-житцу е по-близкото до първоначалното форма на това бойно изкуство. Атаките се блокират, а след това се използва механичния момент за да се приложи техника, която може да се състои от няколко неща. Някои доджо по света използват това бойно изкуство, когато преподават тренировки по самоотбрана или реалистични ситуации, включително защита от няколко атакуващи или защита от оръжия, каквито са били ситуациите преди стотици години, адаптирани и за днешни времена.


Пример за техниките в традиционното жиу-житцу е когато защитаващият отклони удар, насочен към него. След това измества тялото си настрани и придръпва атакуващия напред, като тогава извива китката му навътре, което причинява силна болка и неутрализира атакуващия.

От тренировките по японско жиу-житцу може да очаквате подобни работи, както от тренировките по останалите стари бойни изкуства. Много се набляга на етикета и ще ви се говори на японски доста често. Макар че ще има викане, обстановката винаги е приятелска и поощряваща. Това бойно изкуство е добър начин да се научите на самозащита.

Бразилско жиу-житцу

Казват че 90% от двубоите приключват на земята. Знаейки как да се защитавате, когато сте по гръб, е ключова част от тренировката. В тази насока се е усъвършенствало и бразилското жиу-житцу; играта на земя. В последните години този стил стана изключително популярен.

Бразилското жиу-житцу (BJJ) използва движения и позиции на тялото, когато трениращия е на земята, за да преодолее атаките на опонента със задържания или заключващи техники, които да принудят атакуващия да се предаде. Бразилското жиу-житцу е много обширно и включва безброй много контра-атаки, техники, идеи и движения. Това е постоянно разширяващо се бойно изкуство, тъй като трениращите научават приложимите техники и се научават да се защитават от тях.

бразилско жиу житцу хелио грейси


Школите по бразилско жиу-житцу се различават по вид. В някои е задължително използването на ги (кимоно), а в други не. В тези зали също се спазва традицията и етикета, но обстановката е по-свободна. Както при всички тренировки по бойни изкуства, ще получите това, което влагате в тях. Концентрацията в тренировките на земята може да ви се отплати някой път, а е и забавно.

 

Повече за бразилското жиу-житцу може да научите от статията "История на бразилското жиу-житцу".

Какви са разликите?

Разликите с две думи са, че бразилското жиу-житцу се фокусира на играта на земя, а японското жиу-житцу включва техники в стойка и самоотбрана. Състезания по традиционно жиу-житцу не се правят много често, но по бразилско жиу-житцу има доста. Относно това, кое е по-добро и ефективно: зависи какво точно търсите и как тренирате. Всяко бойно изкуство може да бъде приложимо или безполезно, зависи колко сте отдадени на тренировките и колко добре слушате вашият треньор. Каквото и да изберете за трениране - бъдете внимателни и упорити в тренировките си. Наградата няма да закъснее.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес