Зареждане

Всичко за аминокиселините

Всичко за аминокиселините
Публикувано на: Февруари 25, 2009 в 15:10 ч
Снимки: whi.org


Аминокиселините играят важна роля за развитието на мускулатурата. Белтъчните тела участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма. Функциите им са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна, енергийна.

Аминокиселините се делят на два вида:

незаменими (есенциални) – осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин. Тялото не ги произвежда и за това са незаменими. Необходимо е да бъдат приемани чрез храната или хранителни добавки.


 - Хистидин - Притежеава съдоразширяващо действие, а от там понижава и кръвното налягане.

 - Аргинин - условно незаменима аминокиселина, която става есенциална при състояния на стрес и някои здравословни проблеми. Недостигът на аргинин води до нарушения в растежа и половите функции при мъжа. Аргининът стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизата.


 - Лизин - Участва в преоцесът за производството на колаген, както и подпомага възстановяването на тъканите и изграждането на мускулни протеини.


 - Метионин - Подобрява състоянието на кожата и ноктите. Помага на тялото да отдели тежките метали - олово, кадмий, живтак. Използва се и за преодоляване на умората.


 - Фенилаланин - Прекурсор на тирозин. Подобрява настроението и потиска апетита.


 - Треонин - Участва в изграждането на емайла на зъбите, еластина, колагена. Има и липотропно действие. Той е имуностимулант, подпомага развитието и активността на тимусната жлеза;


 - Триптофан - Подпомага продукцията на някои витамини от група Б, в частност - на ниацин, който пък формира мозъчния невротрансмитер серотонин.


 - Валин - Подпомага възстановяването на тъканите и стимулира растежа на мускулна маса.

 - Изолевцинът е концентриран в мускулната тъкан. Регулира нивото на кръвната захар. Изолевцин, Левцин и Валин се използват успешно от активно спортуващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса.

 - Левцин - регулира протеиновия синтез, подобрява мозъчната дейност, подтискане на болката, предпазване от мускулен разпад и загуба на мускулна маса. Левцинът, Изолевцинът и Валинът се наричат "верижно разклонени аминокиселини” - BCAA.


• заменими (неесенциални) – организмът може да ги произведе, ако се нуждае от тях:

 - Аланин -  участва в процеса на гликолиза – разграждането на глюкоза и производството на енергия;

 - Аспарагин - подпомага метаболитните функции на централната и периферна нервна система;

 - Аспарагинова киселина - много важна част от ензима, отговорен за преноса на азотсъдържащи аминокиселини в черния дроб, както при синтезата, така и при разграждането на протеините. Калиевият аспартат подобрява състоянието при различни сърдечни проблеми и повишава издръжливостта. Аспарагиновата киселина е едната от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка.

 - Карнитин - играе важна роля при метаболизма на мазнините и понижаването на триглицеридите в кръвта. Подпомага процесът на превръщането на мазнините в енергия.

 - Цистеин - прекурсор на глутатиона, един от най-ефективните антиоксиданти в организма на човека. Участва в залавянето на свободните радикали, които се образуват при метаболитните процеси и причиняват различни патологични промени.

 - Цистин -  има предпазващо черния дроб и нервната система действие спрямо токсичните ефекти на алкохолът и тютюнопушенето. Подпомага зарастването на рани и изгаряния.

 - Глутаминова киселина - Глутаминовата киселина подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма;

 - Глутамин - подобрява функционирането на мозъка. Повишава способността за концентрация, подобрява мисловния процес и настроението. Подпомага и възстановяването на мускулатурата.

 - Глутатион - действа като мощен антиоксидант. Забавя процеса на стареене. Има имуностимулиращо действие и намалява страничните ефекти на радиационното облъчване.

 - Глицин - важен за оптималното функциониране на централната нервна система, простатната жлеза при мъжа, имунитета. В по-високи дози, глицинът може да стимулира отделянето на растежен хормон и зарастването на раните;

 - Орнитин - подобрява функционирането на черния дроб и неговата детоксикация. Има имуностимулиращи и регулиращи обмяната на мазнините свойства;

 - Пролин - положително влияе състоянието на кожата;

 - Серин - необходим за метаболизма на мазнини и мастни киселини, нарастването на мускулната маса и функционирането на имунната система. Подпомага продукцията на антитела (имуноглобулини);

 - Таурин - Притежава потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и др. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта;

 - Тирозин - прекурсор на някои невротрансмитери в мозъка, които имат важно значение за развитието на депресивни състояния.


Богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини - месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба, въпреки, че съдържат и повече мазнини.


Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани след тежки физически натоварвания. Те участват също и в растежа и развитието на мускулатурата.


Ефектът от приема на свободни аминокиселини е по-голям в сравнение с приемането на протеинови концентрати. Това се дължи на това, че тялото ги възприема и усвоява по-добре. Реално протеинът трябва да бъде преработен от вашия организъм, докато се разпадне до аминокиселини. Приемът на аминокиселини под формата на добавка директно ги изпраща там, където тялото ви има нужда!

Няколко други интересни статии по темата са Аминокиселините в храната и Аминокиселини с разклонена верига.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес