Най-големият сайт за бойни спортове

       

Ролята на егото в тренировките

Ролята на егото в тренировките
Публикувано на: Септември 10, 2018 в 19:33 ч
Повечето трениращи са чували поне веднъж фразата 'Остави егото извън залата'. Известни с нея са и фамилията Gracie, които привлякоха интереса на мнозина към бразилското джиуджицу чрез UFC.

'Остави егото извън залата' е ключова насока за всички новобранци в спорта - стъпи ли в 'храма' човек, бързо трябва да се адаптира. Трябва да е наясно, че знае по-малко, отколко дори подозира. А ако си измисля движения с приятелите или пък заздравява врата си, за да стане едва ли не недосегаем откъм задушавания, тогава нещата стават още по-страшни.

Идеята зад фразата е, че за да станем добри в спорта, първо трябва да приемем факта, че се справяме ужасно - и едва тогава да започнем да градим. Важно е да имаме предвид също, че учителите ни идват под всякакви форми - най-добрият инструктор може да се окаже два пъти по-лек, много по-млад или по-възрастен, или като цяло просто може да не се вместя в представите ни за 'учител'. Изключителни познания могат да бъдат получени както от експерти, така и от новобранци - стига да има желание за това. Често се случва така, че най-ценните уроци идват точно от хора, за които не сме подозирали, че могат да ни научат на каквото и да било. Фразата също ни напомня за независимостта, с която разполагаме в битка - контролираме повече ситуацията, отколкото сме готови да осъзнаем.

С напредването в спорта обикновено нагласата към фразата и нейното разбиране се променят. Важното е да не забравяме, че като цяло не знаем нищо за което и да е бойно изкуство и навярно цял живот няма да ни стигне да научим всичко. Необходимо е обаче да продължаваме да оценяваме разумно силните и слабите си страни, да знаем къде се намираме, в какво сме добри и върху какво трябва да работим допълнително. Егото стои на входа на залата, но наблюдава и си взима бележка.

Изумителни са пресечните точки между спорта и ежедневието. Оказва се, че е полезно да оставяме егото си настрана в доста голяма част от ситуациите, в които ни поставя животът - друг е въпросът дали сме готови да го направим.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Как да поддържаме добра форма за бойни спортове

Как да поддържаме добра форма за бойни спортове
Скачането на въже и боят със сянка са двете основни колони, на които се уповава боксьорската тренировка.
Статии » февруари 11, 2016 (0)
цялата статия

5 сутрешни тренировки за тонус през целия ден

5 сутрешни тренировки за тонус през целия ден
Дори самата мисъл за трениране рано сутрин звучи като някакво мъчение. Особено ако работим до късно и не се наспиваме достатъчно.
Статии » юни 29, 2018 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook