Най-големият сайт за бойни спортове

       

Ролята на егото в тренировките

Ролята на егото в тренировките
Публикувано на: Септември 10, 2018 в 19:33 ч
Повечето трениращи са чували поне веднъж фразата 'Остави егото извън залата'. Известни с нея са и фамилията Gracie, които привлякоха интереса на мнозина към бразилското джиуджицу чрез UFC.

'Остави егото извън залата' е ключова насока за всички новобранци в спорта - стъпи ли в 'храма' човек, бързо трябва да се адаптира. Трябва да е наясно, че знае по-малко, отколко дори подозира. А ако си измисля движения с приятелите или пък заздравява врата си, за да стане едва ли не недосегаем откъм задушавания, тогава нещата стават още по-страшни.

Идеята зад фразата е, че за да станем добри в спорта, първо трябва да приемем факта, че се справяме ужасно - и едва тогава да започнем да градим. Важно е да имаме предвид също, че учителите ни идват под всякакви форми - най-добрият инструктор може да се окаже два пъти по-лек, много по-млад или по-възрастен, или като цяло просто може да не се вместя в представите ни за 'учител'. Изключителни познания могат да бъдат получени както от експерти, така и от новобранци - стига да има желание за това. Често се случва така, че най-ценните уроци идват точно от хора, за които не сме подозирали, че могат да ни научат на каквото и да било. Фразата също ни напомня за независимостта, с която разполагаме в битка - контролираме повече ситуацията, отколкото сме готови да осъзнаем.

С напредването в спорта обикновено нагласата към фразата и нейното разбиране се променят. Важното е да не забравяме, че като цяло не знаем нищо за което и да е бойно изкуство и навярно цял живот няма да ни стигне да научим всичко. Необходимо е обаче да продължаваме да оценяваме разумно силните и слабите си страни, да знаем къде се намираме, в какво сме добри и върху какво трябва да работим допълнително. Егото стои на входа на залата, но наблюдава и си взима бележка.

Изумителни са пресечните точки между спорта и ежедневието. Оказва се, че е полезно да оставяме егото си настрана в доста голяма част от ситуациите, в които ни поставя животът - друг е въпросът дали сме готови да го направим.
0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Най-добрата кондиционна подготовка

Най-добрата кондиционна подготовка
Как да изгорим мазнините, да запазим мускулите и да подобрим силата и издръжливостта си на ринга.
Статии » юли 6, 2010 (7)
цялата статия

Интензивна тренировка със собствено тегло на Уил Хънтингтън

Интензивна тренировка със собствено тегло на Уил Хънтингтън
Кросфит треньорът Уил Хънтингтън сподели своята тренировка, която използва за да поддържа тялото си във форма.
Статии » май 15, 2015 (4)
цялата статия
Мнения в Facebook