Зареждане

4 тайни за по-здрава психическа нагласа при тренировки

4 тайни за по-здрава психическа нагласа при тренировки
Публикувано на: Май 5, 2018 в 01:15 ч
Успехът е единствено в главата ви.

Вашата психическа нагласа може тотално да промени резултата от дадено действие - без значение дали поставяте нов рекорд в залата или се опитвате просто да довършите серията.

Стигне ли се до такива ключови моменти, няма как да контролирате всички обстоятелства. Дори да сте напълно подготвени, понякога изникват неочаквани препятствия, които могат да разбъркат плановете ви. За да се справите с тях обаче, мисълта ви трябва да бъде готова. Трудно е да се поддържа добра психическа устойчивост редом с физическата сила, но е от изключително голямо значение - както за олимпийски атлети, така и за 'бойците от ежедневието'.

В този случай могат да ни помогнат спортните психолози като д-р Jim Afremow, който е работил с топ олимпийски атлети, най-добрите бейзбол играчи, както и различни желаещи да подобрят резултатите си в залата. Той е автор на няколко книги, като една от тях е и "The Champion's Mind: How Great Athletes Think, Train and Thrive".

"Ключово е винаги да мислите като победители."

Ще ви разкрием 5-те съвета, които д-р Afremow дава, за да настроите мисълта си на вълна 'успех', без значение в какъв момент от развитието си се намирате. Тренировките могат да бъдат тежки, но психическата сила е също толкова важна, колкото и физическата.

Шампионите не само си говорят - те и слушат


Понякога най-доброто, което човек може да направи, е да започне да обръща внимание на чувствата си и да реагира на тях подобаващо. Ако се съмнявате в себе си или си мислите, че действията ви няма да дадат добър резултат, сменете подхода - започнете да си казвате положителни неща.

"Не можем да контролираме всичките си мисли, но можем да контролираме това, което си казваме. Може да си мислим, че не сме достатъчно добри, но в този момент трябва да си напомняме успехите и да се надъхваме да продължим."

Afremow вярва в силата на позитивизма.

"Ако се целите към големи постижения, ще срещнете много препятствия. Трябва да бъдем позитивно настроени, но и да останем човечни."

Важно е да се окуражаваме и да се опитваме да постигаме целите си, но не трябва да забравяме да бъдем и реалисти. Не е нужно да сме перфекционисти и да очакваме, че всичко ще ни се получи от раз - но е хубаво да вярваме в себе си.
 

 

Победата е в нагласата


Понякога е трудно да сме в приповдигнато настроение, особено когато нещата не вървят както трябва. Помнете обаче, че победата е в нагласата и само вие можете на контролирате виждането си за света. Позитивното мислене може не само да промени една тренировка и резултатите от нея, но и много повече.

"Целта е да мислите като победители всеки ден. Не винаги сме на 100%, но трябва да извличаме 100% от всичко, на което сме се посветили."

Не е толкова трудно да се препрограмираме. Разписвайте целите си, за да ги виждате по-ясно - изкарайте ги от хаоса в главата или в телефона. Направете си календар или тренировъчен план и го поставете на видно място, за да се мотивирате. Мотивационните цитати и символи из къщата, офиса, колата и пр. също могат да ви помогнат с позитивната нагласа. Веднъж разширите ли мирогледа си, нещата стават по-лесни.

Помнете, че всеки се нуждае от различни стимули. Отдайте се на процеса, за да разберете какво работи най-добре за вас.


Визуализацията е суперсила


Afremow вярва, че целите трябва да се визуализират. Само си представете как завършвате състезанието или как довършвате последното повторение - и може да стане реалност.

Той смята, че това е суперсила, споделяйки, че подходът е помогнал на много атлети да достигнат висините, в които се намират. Той обаче не мисли, че обикновеният човек визуализира целите си достатъчно.Прекарвайки само няколко минутки на ден, за да си представите как постигате триумфално целите си, можете да вкарате в съзнанието си нагласа за успех. Ще усетите по-добре към какво се стремите и мисълта ви ще работи в тази насока. Успехът не идва изненадващо, тъй като вече ще сте се видяли в тази позиция.

Визуализирайки успехите си, добавете към тях и даден саундтрак. Музиката, която ви кара да се чувствате като шампиони докато си представяте как постигате целите си може да ви превърне в суперзвездата на вашия собствен филм - чувство, което в последствие бихте могли да прехвърлите и в реалността.

Възстановяването е задължително


Когато наистина искате да постигнете целите си е много лесно да се претоварите или да не си дадете нужното време за почивка. В такива моменти навярно си мислите дори, че ако спрете, ще изгубите всичко постигнато - истината обаче е, че се нуждаете точно от това.

"Почивката е задължителна. Често подхождаме по различен начин - претоварваме се и не си почиваме достатъчно. Тогава влизаме и в състояние на бърнаут."Физическата и психическата умора са свързани. Дайте почивка на тялото и ума си - възстановете се преди голямото събитие, което ви предстои.

"Действайте търпеливо и с постоянство - това ще ви гарантира успеха."

Ако публикацията ви е харесала, не забравяйте да я споделите, за да достигне до повече хора, а също и вижте други подобни в раздела "Здрав дух - здраво тяло".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес