Зареждане

5 причини да не ти личи, че тренираш

5 причини да не ти личи, че тренираш
Публикувано на: Май 4, 2019 в 18:25 ч
5 причини да не ти личи, че тренираш

Ето нещата накратко...

 1. Някои хора прекарват толкова много време да загряват, че забравят да вдигнат каквото и да било тежко или да пуснат някоя капка пот.
 2. Започни някоя програма и я довърши. Стига си подскачал от една на друга.
 3. Основните упражнения ще ти помогнат да постигнеш целта си най-бързо. Клякай дълбоко, вдигай от лежанка без да отлепяш и прави мъртва тяга с поне два пъти своето тегло.
 4. Не се оставяй диетата ти да неутрализира всеки прогрес в залата. Няма как да тренираш достатъчно, за да компенсираш за лошия си хранителен режим.
 5. Използвай почивките за по-ползотворни неща, вместо да цъкаш на телефона и да търсиш нова песен.

Има много неща, които могат да се объркат в една тренировка, но ако човек знае за какво да внимава, със сигурност няма да навреди никому. Започваме с първата...


1. Забравяш реално да тренираш


Таймерът започва от момента, в който стъпиш в залата. Представи си един брояч на бомбата в топ екшън филм. Всеки има определено заложено време - каквото и да е то, започва от влизането в залата.

Нещата, които правиш в първите 10 минути от тренировката ти са достатъчни, за да си проличат голяма част от грешките, които допускаш. Някои треньори препоръчват директно клекове с тежести и прочие, за да се усети динамиката на залата и колко е важно човек да се захваща за работа.

В следващия момент обаче някои прекарват цяла тренировка в разпъване с топка и фоум ролери. Евентуално може да бъде допълнено с 20 минути лек джогинг на пътечката, малко разнообразни движения и приключват тренировката доволни от комфорта, който изпитват.

Един час престой в залата и могат да се похвалят, че са направили практически нищо. И си тръгват спокойни.

Вижте също: 10-те най-добри кросфит упражнения за сила

Затова нека се върнем на идеята с таймера - представи си залата като един чувал с пясък. Още с влизането правим малка дупка и пясъкът (способността ни да тренираме) започва да се изсипва. Когато свърши, просто няма повече. С други думи, ако изхабим цялата си енергия да правим леки движения, няма да ни остане ресурс за нещата, които в действителност ни правят по-здрави и в по-добра форма. Не казваме, че тези упражнения не са полезни, но дали е необходимо толкова да се набляга на тях преди всяка тренировка?

Случва се човек да си мисли, че тренира, като в действителност само се офлянква и си губи времето. Да сложим край на това.


2. Разсейваш се лесно


Решението на първия проблем е да следваш програма. Само че има едно златно правило: Без значение каква програма следваш, довърши я! Започни я и я довърши.

Проблемът е, че колкото и да са устремени някои хора към целта си (било то отслабване, което посочват повечето хора), пак достигат особен прогрес.

Добър вариант е да се насочат към нещо друго и да пробват да видят дали отслабването няма да дойде паралелно, докато се развива друго качество. Масово програмите са по 6 седмици дълги - не вярваме да е фатално за когото и да било да отдели толкова време от живота си. Ако си тренирал 10 години, колко 6-седмични периода си имал до момента? Даваме направо отговора: около 86.

Вижте също: 6 начина да извлечете максимума от почивките по време на тренировка

Влизай в залата с план. Ако трябва си разпечатай програмата да я имаш под ръка. Следвай я и я довърши.


3. Дърпаш се от базовите упражнения


Стреми се към съвършенство, когато тренираш. Със сигурност изглежда готино за мацките как блъскаш безумни тежести на пресата за крака. Или поне така си мислим.

Както и да се възприема, научи се да тренираш правилно. Започни да клякаш дълбоко, в правилна позиция. В наши дни знанието е навсякъде и е леснодостъпно - възползвай се.

Целта ти е да клякаш дълбоко, да вдигаш от лежанка без да отлепяш и да правиш мъртва тяга с поне два пъти собственото си тегло. Основните упражнения ще те изведат до върха по най-бързия начин. За награда за труда ще бъдеш в много по-добра форма, по-стегнат и по-здрав.
 


4. Загърбваш прогреса с лоша диета


Няма как да компенсираш с тренировки за лошата си диета и лошите въглехидрати. Наясно сме, че зеленчуците, плодовете и качественият протеин могат да бъдат по-скъпи от пшеничните и царевичните продукти, но кравите напълняват пасейки - не се превръщай в крава.

Имаме 168 часа в седмицата. Ако трениращ в 5 от тях, така ти остават 163 часа, в които можеш да загърбиш всичко постигнато в залата. Затова е хубаво да помислиш и за диетата си. Ако можеш да си готвиш, по-добре - даже не говорим за сложни манджи. Един нож, печка, грил и навикът да пазаруваш могат да променят коренно нещата.

5. Пропиляваш си почивките


Помисли си как прекарваш почивките си и за какво служат. Лично, използваме времето, поддържайки динамиката на тренировката.

Проблем в залите в наши дни е, че има много телевизори навсякъде. Да добавим към това и магическия телефон - има какво да ни разсейва в залата, спор няма. Общо взето: Щом си в залата, тренирай!

И недей да правиш микс от любимите си песни. Научихме наскоро, че в СССР са открили, че неприятната музика повишава способността на човек да тренира. Дали не е само мит - не знаем. Но звучи като добра идея. Ако не харесваш някой стил, пускай си го него. Омразата и раздразнението са интересни мотиватори.

Така че, вместо да сменяш песните от "микса за напомпване", използвай времето да разтягаш, например. Или както правеха бодибилдърите - суперсетове, без много почивки. Като цяло, в много от спортовете логиката на суперсетовете се прилага доста добре. Можеш да пробваш следните:

 • Преса с една ръка и работа с TRX
 • Бицопсово сгъване (всеки вид) с трицепсово разгъване (всеки вид)
 • Лежанка или лицеви опори с гребане

Имай предвид, че клековете и суинговете също се комбинират добре за метаболична и кондиционна тренировка. Можеш да пробваш с 10-15 суинга със смяна към 5 и нагоре гоблет клека. Стреми се към общо 100-150 суинга докато слушаш най-новата творба на Криско.
 


Бонус съвети


 • Свали кърпата от врата си, Роки.
 • Няма причина да носиш бандана докато тренираш.
 • Забърсвай уредите след себе си.
 • Подреждай тежестите, дори и да не си ги захвърлил ти.
 • Избери удобно място за клековете - мисли и за другите.
 • Не викай излишно, защото хабиш енергия.
 • Бъди учтив с персонала.
 • Научи се да клякаш дълбоко. Ще усетиш разликата.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес