Зареждане

3 съвета за бързина при спринтовете

3 съвета за бързина при спринтовете
Публикувано на: Юни 19, 2012 в 13:08 ч
Ако сте се чудили какво става с бързината ви по време на спринтове, в сравнение с тази на професионалните атлети - според скорошно проучване може да се окаже, че причината е извън вашия контрол.

Скелетната структура на крака и глезезна са значително различни между хората, които се занимават сериозни с тичане и спринт и тези, които тичат само за здраве. Учени от Англия направили ядрено-магнитен резонанс на 16 човека (8 спринтьора и 8 обикновени човека) и открили не само, че ахилесовото сухожилие при спринтьорите е по-късно, но и те имали по-дълги кости на стъпалата.

Интересното в проучването е, че не се знае дали спринтьорите се раждат с тези различки или телата им са се адаптирали по този начин заради многото тренировки през пубертета им, заявява Джош Бакстър, студент по медицина в Пен Стейт.

"Знаем че тези малки разлики в мускулите и структурата генерират повече сила. Това е много важно при ускоряването."

Но само защото нямате същите предимства като професионалистите, не означава че трябва да захвърлите интензивните тренировки. Вижте следните съвети от Дейвид Джак, фитнес инструктор от Масачузетс, който ни подсказва как можем да увеличим скоростта при спринтовете си.

Оправете стойката си

Ако прекарвате доста време от деня седейки зад бюро, има голяма вероятност това да ви пречи. Гърдите ви стават по-стегнати, гърба по-слаб, а раменете ви се изместват напред. Резултатът е по-слаб спринт.

"Ако се концентрираме над стойката, това ни позволява да отключим по-добра подвижност в ставите," казва Jack. Мислете за оправяне на стойката като отръсване от ръжда. "Можем да се пробваме да тичаме максимално бързо. Но ако не можем да изправим тялото си и да изпънем бедрата и краката - просто хабим енергия."

Ако не може да избегнете седенето на бюрото със стоене прав, което подобрява структурата, може да си взимате почивки и да правите разтягане на чести интервали през деня. Когато сте на стола, протегнете ръцете си нагоре над главата и преместете рамената си назад. Или при изправено положение поемете няколко пъти дълбок дъх и го задръжте за няколко секунди - това отпуска мускулите на гръдния кош и бедрата.
 

Погрижете се за силата в ръцете си

"Когато спринтирате, всичко работи в перфектен унисон - ритъмът и координацията са ключови. Често движенията ни започват с експлозивност от ръцете," казва Jack.

За да синхронизирате ръцете си, той предлага упражнението "бедра-устни". Изправете се и отпуснете раменете. Едната ръка нека да бъде до брадичката ви, а другата долу до бедрото. След това сменете местата на ръцете бързо, така сякаш спринтирате. Направете го максимално бързо за 10 секунди. Починете 20 секунди и след това повторете докато не постигнете перфекната форма. Тази проста техника ни учи как да движим крайниците си бързо и да генерираме силата, нужна за спринт.

Тренирайте редовно

Ако не тренирате редовно, не може да излезете и отведнъж да започнете 100-метров спринт. Трябва да позволите на тялото си да се адаптира към тези експлозивни действия на мускулите. За да тренирате бързите си мускулни влакна, Jack съветва да започнете от по-малко и да надграждате с всяка тренировка. Първо загрейте добре с 10 метрови спринтове. Стойте на възглавничките на краката си и тичайтеи максимално бързо. Увеличавайте разстоянието с времето.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес