Зареждане

Мозъчните травми при бойците може да се откриват чрез кръвни изследвания

Мозъчните травми при бойците може да се откриват чрез кръвни изследвания
Публикувано на: Юли 17, 2017 в 20:21 ч

Боксьорите и ММА бойците е възможно да имат специфични маркери в кръвните изследвания, които да са основа за диагноза на дългосрочни мозъчни травми. Това сочи изследване, което бе представено официално по време на пресконференцията на американските невролози.
 
"Това изследване е част от по-голямо проучване, чиято цел е не само да диагностицира сътресенията, но и да локализира перманентните мозъчни травми като цяло още в най-ранен етап, както и да определи кои атлети са в най-голям риск от дългосрочни проблеми," каза авторът на изследването д-р Charles Bernick от клиниката в Кливланд за мозъчно здраве. "Информацията, която събираме, е в диапазон от пет години и чрез нея открихме завишени нива на два маркера, които подсказват за мозъчна травма в кръвта. Сега въпросът е да докажем, че те са сигнал за перманентна мозъчна травма в дългосрочен план."

Изследователите измерват два биологични маркера. Единият е мозъчен протеин, наречен неврофиламентова верига, а другият е тау. И двата са компоненти на нервите, които могат да бъдат засечени в кръвта, когато нервните окончания са травмирани.

За изследването учените са взели кръвни проби от 291 активни професионални бойци със средна възраст 30 г., 44 оттеглили се от активния спорт бойци със средна възраст 45 г. и 103 любители на бойните спортове без професионални двубои на средна възраст 30 г. Всички събрани кръвни изследвания са тествани и за двата протеина.

Учените забелязали, че при активните професионални бойци и двата протеина били с по-високи нива в сравнение с оттеглилите се и тези, които не се състезават. Те също така открили, че ако боецът е правил повече спаринги две седмици преди изследването, нивата на неврофиламент веригата са по-високи в кръвта им.

Възрастта, расата и броят на професионалните двубои нямали никакво отношение върху нивата на изследваните протеини.
 

 
Когато учените изследвали размерът на мозъка, те открили че при бойците, които имали увеличени нива на тау, има 7% спад в размера на таламуса, който е в средата на мозъка и регулира съня, съзнанието, бодърствуването и когнитивните функции.

И за финал учените открили, че високите нива на неврофиламент веригата водят до по-бавна скорост на обработка на информацията от мозъка.
 
"Изследването ни подсказва, че високите нива и на двата протеина са свързани с повторяеми мозъчни травми," твърди Bernick. "Неврофиламента може би е свързан повече с кратковременните травми, докато тау се свързва си натрупващите се поражения с времето. Все още трябва да правим допълнителни изследвания, за да разберем как можем да използваме тази информация/"

Важно е да се спомене, че това изследване е подкрепено от UFC, Bellator MMA, Haymon Boxing, Top Rank, както и от университета в Калифорния.

Американската академия по неврология е най-голямата асоциация от невролози и учени, която включва над 32 000 члена.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес