Зареждане

Болки при първите тренировки по бокс

Болки при първите тренировки по бокс
Публикувано на: Юли 14, 2011 в 10:14 ч
Снимка:The U.S. Army

Тренировките по бокс не са леки. Новобранците в боксовите зали трябва да се сблъскат с не малко болка и проблеми.

Ето кратък списък с болежките, изпитвани от почти всички боксови начинаещи, както и няколко съвета как да се справим с раздразненията.

Болки в рамото


Когато отработвате нови удари, номер едно в проблемите е чувствителността в рамото. Предната част на рамото (anterior deltoid) е малък и относително слаб мускул, който обикновено не се тренира много при обичайните тренировъчни програми.

В боксовите тренировки обаче този мускул е под постоянно напрежение.

Единствения начин да се справите с болките от измореното рамо е да го тренирате продължително, докато не постигнете мускулна издръжливост. Може да постигнете тази форма и с много боксови тренировки, бой със сянка и други ударни упражнения, но много боксьори използват и упражнения с леки дъмбели (1 до 2 кг максимум) с много повторения за рамо. Който и начин да изберете, докато не изградите издръжливост в рамената, това ще бъде слабото ви място, което ще дърпа назад тренировките ви.

Теоретично е невъзможно да претренирате мускул, ако го тренирате за мускулна издръжливост, така че почивайте си от тези натоварвания, но се уверете че тренирате добре рамото поне три пъти на седмица. Това трябва да вкара в добра форма раменете ви, които да издържат цялата боксова тренировка адекватно.


Болки в лактите от боксова тренировка

Болките в лактите след боксова тренировка са сериозен проблем. Чувствителността в тази зона обикновено се дължи на две неща:

- поражение върху ставните връзки в самата става
- поражение върху сухожилието близо до лакътя

И в двата случая трябва да си починете и да изчакате болката да отмине, преди да се натоварвате отново. А след това, трябва да се пазите да не се контузите на същото място.

За да избегнете този тип травми, никога не разтягайте или преразтягайте лакътните стави по време на бой със сянка (особено когато удряте силно и бързо). Левия прав добива своята сила и скорост от ротацията на раменната става, а не от преразтягането на лакътя - запомнете го това.

Болки в китките

Много хора чувстват болки в китките, когато започнат да удрят по боксовия чувал.

За да избегнете това:

- научете правилната техника на ударите
- започнете с прави удари - десен и ляв прав
- не правете крошета и ъперкъти (с всичка сила) до след време, когато китките са ви станали по-здрави
- винаги слагайте бинтове или вътрешни ръкавици
- носете ръкавици, за да изпълнявате техниките правилно

Болки в кокалчетата

Болките в кокалчетата на пръстите на ръката са често срещани, особено при хора, които не носят ръкавици когато тренират на чувал.

Можете да си вземете и евтини боксови ръкавици и да ги използвате като уредни. Повечето тънки уредни ръкавици не защитават така добре ръката и кокалчетата.

Болки в прасците от боксова тренировка

Скачането на въже стресира много прасците. Тренирайте тази мускулна група, защото друг начин за избягване на мускулната треска след натоварването и няма.

Болки в коляното или глезена

Ако ви болят коленете или глезените, може би е време да си смените обувките, с които тренирате. Хубавите боксови обувки ви позволяват да въртите краката си без особени усилия. Неподходящите обувки за боксови тренировки са тези, които се зацепват за земята добре и въртенето на пръсти става по-трудно. Те натоварват прекалено много коленете и глезените при дългите боксови тренировки. Избягвайте такива повтарящи се стресови натоварвания, защото водят до контузии и износване на ставите.

Болки в кръста от бокса

Въртенето по време на ударите натоварва много долната част на гърба и мускулите, стабилизиращи гръбнака.

Ключът тук е да тренирате бавно и постепенно. Не се опитвайте да направите всичко наведнъж.

Трябва да подсилите мускулите си в торса - коремните мускули, мускулите в кръста и другите стабилизиращи мускули. Това отнема време и много тренировки, така че ги комбинирайте с боксовите си занимания.


Избягвайте прекомерното натоварване с разумна тренировъчна програма за бокс

Не се опитвайте да правите всичко наведнъж.

Тренирайте цялостното си фитнес ниво с кондиционни тренировки и упражнения, които са специфични за практикувания спорт. Болките и мускулната треска в началото с нещо обичайно, но контузиите не са. Вслушвайте се в тялото си и не оставяйте ентусиазма ви да премине границите на разумното.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес