Зареждане

Как да се предпазим от болки в китките

Как да се предпазим от болки в китките
Публикувано на: Октомври 1, 2015 в 09:27 ч

Ако редовно натоварвате ръцете си в залата с тежести, то тогава най-вероятно сте чували за карпално-тунелния синдром (CTS). CTS се получава в резултат на притискане на средния нерв, който минава през китката през тунел, образуван от костите в китката и сухожилията, които ги придържат.

Прекаляването с движения като бутане и дърпане повишават риска от заболяването. Прекаленото сгъване в китката или многото бутане към основата на дланта (по-близката до китката) могат да раздразнят нерва. Използването на прекалено стегнати накитници или фитили също може да доведе от CTS.

Когато получите такива болки е нужно да ги вземете веднага под внимание, тъй като CTS може да наложи и операция.

Затова е важно да си оправите захвата. Огъването на китката, когато дърпате или бутате прекалено тежки килограми или пък с голяма скорост, не трябва да бъде с основата на китката.

Фокусирайте се да я държите в неутрална позиция и избягвайте чийтинга с при големи тежести. Ако усетите лека пробождаща болка при тренировка с големи тежести е добре да си вземете малко почивка и да поставите накитник, който да изолира движението на китката, докато се успокои нерва. Много хора спят със сгънати китки, което притиска още повече проблемния нерв.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес