Зареждане

Как да се предпазим от болки в китките

Как да се предпазим от болки в китките
Публикувано на: Октомври 1, 2015 в 09:27 ч

Ако редовно натоварвате ръцете си в залата с тежести, то тогава най-вероятно сте чували за карпално-тунелния синдром (CTS). CTS се получава в резултат на притискане на средния нерв, който минава през китката през тунел, образуван от костите в китката и сухожилията, които ги придържат.

Прекаляването с движения като бутане и дърпане повишават риска от заболяването. Прекаленото сгъване в китката или многото бутане към основата на дланта (по-близката до китката) могат да раздразнят нерва. Използването на прекалено стегнати накитници или фитили също може да доведе от CTS.

Когато получите такива болки е нужно да ги вземете веднага под внимание, тъй като CTS може да наложи и операция.

Затова е важно да си оправите захвата. Огъването на китката, когато дърпате или бутате прекалено тежки килограми или пък с голяма скорост, не трябва да бъде с основата на китката.

Фокусирайте се да я държите в неутрална позиция и избягвайте чийтинга с при големи тежести. Ако усетите лека пробождаща болка при тренировка с големи тежести е добре да си вземете малко почивка и да поставите накитник, който да изолира движението на китката, докато се успокои нерва. Много хора спят със сгънати китки, което притиска още повече проблемния нерв.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес