Зареждане

5 безотказни техники за самоотбрана

5 безотказни техники за самоотбрана
Публикувано на: Септември 4, 2020 в 00:00 ч
Бразилското джиуджицу е изключително сложно бойно изкуство - има техники, които се използват главно за целта на спорта, но има и такива, които биха ви спасили в неприятни моменти на улицата.

Подготвили сме ви 5 от най-приложимите. Припомняме все пак, че влизането в схватка не е най-препоръчителният ход, освен ако няма друг изход.
 

Triangle choke

Closed choke често се забелязва в уличните боеве. Някой поваля опонента си и застава между краката му. Триъгълникът е предпочитана форма, защото позволява на този отдолу да се защитава от удари, като също предлага възможности и за армбар. Може да бъде обаче изключително опасно, ако този отгоре се окаже по-силен и задържи стойката си. Но дори и тогава има решение.

За самозащита: Развалете му стойката, придърпвайки се с крака, слагайки бедро върху една от ръцете му. Блокирайте другата, за да не може да ви удря. Поставете пищяла си на бицепса му и вкарайте техниката в действие. За да сте в безопасност от ударите му, заключете го с ръка за рамото.

Ето и един нагледен пример от Cristiano Marcello и Charles Bennett:Arm triangle

Случва се докато долният се защитава от удари, главата на опонента му да се окаже под ръката му. Веднъъж заключен, техниката е безпощадна, тъй като в този момент човек трудно може да се измъкне - и нито един начин не включва атака.

За самозащита: Когато ви контролират отгоре, ударете в лицето опонента си с лакът. Това ще го накара да си вдигне ръката, за да си защити главата. Когато го направи, сложете си ръката под неговата ръка и му я дръпнете към врата. Обърнете го и го притиснете с пищял в корема.


Армбар

Много от тези, които не са тренирали граплинг, биха оставили ръцете си открити в схватка. Фатална грешка, на която борците разчитат. Тази техника помага и за защита от ударите на опонента.За самозащита: Нанасяйте удари в главата на своя опонент - ако той не знае какво да прави, навярно ще си вдигне ръцете. Възползвайте се от момента и хванете една от ръцете му, като продължавате да го разсейвате с удари. Отпускайи теглото си върху него с едната си ръка, преминете в армбар.Rear naked choke

Навярно най-разпространения ключ при опоненти, които са един зад друг. До тази позиция често се стига когато боецът отдолу се опита да се защити от ударите на своя противник, обръщайки се на другата страна.За самозащита: Ключът не етруден. Само трябва да не спирате да оказвате натиск на своя опонент, да вкарвате удари в опитите си да прокарате ръка под врата му. Опитвайте се да се задържите на гърба му за оптимални резултати.Гилотината

Гилотината е изключително популярна в ММА и уличните боеве. Мнозина, дори и по-опитните граплъри понякога оставят вратовете си открити. Може да бъде приложена и от closed guard. Гилотината е изключително ефективна, тъй като е изненадваща и много бързо може да приключи една схватка.

За самозащита: От затворен, отключете краката си, изправете се и заплашете с kimura. Когато вашият опонент се защити, насочете се към врата му. Заключете крака зад него и започнете да го душите.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес