Зареждане

Упражнението за по-големи прасци

Упражнението за по-големи прасци
Публикувано на: Август 9, 2021 в 08:49 ч
Много хора са с малки мускули на прасците по много причини - ген, изоставаща мускулна група, пренебрегване на тренировките за крака и т.н. Но в крайна сметка всичко се свежда до това, че не натоварват тези мускули по най-оптималния начин.

Треньорът Джеф Кавелир показва едно упражнение, което може да добавите към тренировките за мускулен растеж в прасците. Както самия той казва, големината на тази група зависи до голяма степен от гена, но това може да се промени с умни и постоянни тренировки.

Преди всичко трябва да се разбере основата на тренировката за прасци.

"Прасците са свързват с петата чрез най-голямото сухожилие в тялото - ахилесовото. То е най-силното сухожилие, но също така и най-често травмираното."

Заради начина си на действие ахилесовото сухожилие не предава всичкото напрежение, което идва под стъпалото.

"Прасците не поемат цялото натоварване от съпротивления, които идват отдолу. А колкото по-малко натоварване има, толкова по-малко има и стимул за контракция и растеж."

Та кое е най-доброто упражнение за натоварване на прасците правилно?

Според него това е повдигането на прасци. Но за максимални резултати, трябва да се въведат две важни промени в начина на изпълнение.


Тренирайте краката поотделно

Фокусът трябва да е върху всеки един от прасците, а не върху двата едновременно.

"Повече фокусирано натоварване може да се генерира когато се натоварват краката поотделно с повдигане на един крак с дъмбел. При повдигане на двата крака едновременно могат да се прикрие дисбаланса в силите на двата крака."

Сменете темпото

Правете упражнението бавно и контролирано във всеки един момент на движение.

"Глезенът не трябва да отскача при всяко повторение - намалете балистичния компонент. Намаляването на всякакъв вид засилка и инерция е ключът към по-големите прасци."

Според треньора най-правилно е упражнението да се изпълнява бавно - на платформа, като в най-долната точка се задържа 4 секунди, за да се избегне отскачането на глезена, а след това при контролираното повдигане, да се задържи 4 секунди в най-горната точка отново.

"Правете бавни и контролирани движения до отказ. Не се интересувайте толкова от бройките, а от качеството на направените повторения."

За най-оптимални резултати той съветва да се правят три серии на всеки крак всеки ден - да, всеки ден.

"А когато надвишите 10 повторения на страна, тогава е време да увеличите тежестта."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес