Зареждане

34 съвета при спаринг

34 съвета при спаринг
Публикувано на: Март 6, 2011 в 21:41 ч
1. Опознайте опонента си за кратко време. Ако той удари първи, без много да чака, значи вероятно е офанзивен боец. Ако изчаква известно време и желае вие първи да нанесете удар, вероятно е да бъде дефанзивен боец.

2. Открийте къде е по-добър опонента ви, като маркирате фалшиви удари като финт. Ако съперника ви си движи в такива ситуации повече ръцете, значи е по-вероятно да е по-добър с тях. Ако движи предимно кракът си, вероятно е да е по-добър с ритниците.

3. Опитайте се да излъжете опонента си да атакува пръв, независимо дали е с фалшив удар. Бързо ще научите коя е любимата му техника. Всеки боец има такава. После планирайте контра-атака за неговата атака.

4. Не се издавайте преди да атакувате.

5. Никога не показвайте страх по време на спаринг. Съперникът ви ще усети това чувство и ще се втурне в атака. Може да използвате страхът като финт и заблуда, когато искате опонента ви да се впусне в атака.

6. Когато с опонента си сте в близка дистанция за удари, не раздалечавайте много краката си от ширината на раменете. При поставени по-раздалечени крака, движенията стават по-бавни.

7. Винаги си нагласяйте опонента преди да нанесете серия от удари. Нагласете го за високи удари, а нанесете ниски. Нагласете го за ниски, а нанесете високи. Повечето от опитните бойци не позволяват лесно да бъдат ударени, ако не попаднат в тази клопка.8. Отпускайте тялото си преди да нанесете удар. Напрежението забавя атаката ви. Представете си змия, която атакува жертвата си. Спокойно, отпуснато, а след това атакувайте мигновено.

9. Скъсете дупката между мисълта и действията. Не мислете прекалено много, защото всяка възможност може да се загуби бързо.

10. Моментът да нанесете удар по опонента е когато той се готви да атакува или в момента когато е нанесъл своя удар.

11. Левия прав (за хората с обратен гард - десния прав) е най-бързото оръжие на ръцете ви. Прави се от водещата ръка. Също може да пускате и водещия крак напред за залъгващ ритник за да подготвите опонента си за да ви е удобен за атака.

12. Запомнете, че когато опонентът ви атакува, част от неговото тяло се открива за контраатака. Това важи и за вашите контраатаки също.

13. Ако постоянно засичате ударите си, трябва да поработите върху тайминга. Ако не знаете за какво точно става въпрос, върнете се на точка 10.

14. Фокусирайте се върху целта, като си помислите за нея, а не я гледайте с поглед.

15. Не ритайте просто така. Всяка техника трябва да има своя цел и да не е безразборно пускана, просто заради идеята на спаринга.

16. Не блокирайте ненужни атаки.

17. Пазете енергията си, ударите с крак отнемат повече енергия, така че не ги използвайте безразборно.


18. Ако опонента ви има добра контраатака с десния крак, а вие също се биете с десния крак назад, добре е да смените стойката си, като оставите левия крак назад, по този начин ще може да се придвижвате по-бързо и да избягвате неговия ритник.

19. Гледайте движението на цялото тяло на опонента си, не само очите. Опитните бойци не показват никакви емоции, така че трябва да се фокусирате върху тялото им.

21. Използвайте левия прав (десен прав за хора с обратен гард) за да подготвите опонента си и той да се прикрие, така ограничава и погледа си.

22. Не обръщайте гръб на опонента си.

23. Не се впускайте в отбелязване на точки от първата атака, това може да стане от втората или третата.

24. Когато сте притиснати в ъгъла, прекъснете атаката на противника си, когато той я започне и се измъкнете покрай него обратно в ринга.

25. Всяка атака си има контраатака, така че е добре да ги научите.

26. Когато ви ударят, не губете ентусиазма си и не преследвайте противника, гневът ви ще ви отвори повече пробойни в гарда.

27. Когато се биете срещу дефанзивен боец, трябва да правите залъгващи удари, за да му свалите гарда.

28. Стъпвайте в страни, когато нанасяте удар с крак на близко разстояние.

29. Не отстъпвайте назад по време не серии от вашия противник. Вместо това се местете на ляво и дясно или прекъсвайте атаката му, преди ударите да са разгънати напълно.

30. Когато атакувате не трябва да има никакво съмнение или колебание, трябва да се отдадете напълно, защото иначе ще сте открит за контраатака.


31. Не се опитвайте винаги да победите опонента си в първия рунд, особено ако той е по-голям. Прикрийте се добре, накарайте го да се движи повече, изморете го и после сте вие.

32. Никога не подценявайте опонента си.

33. Няма двама еднакви бойци. Всеки има свой стил. Адаптирайте се и откривайте слабите страни на всеки.

34. Спаринга има три принципа. Изпускайте енергия. Запазвайте енергия. Регенерирайте енергия.

Какво бихте добавили към горните съвети - споделете в коментарите долу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес